Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

Anma töreninde Sırbistan Başbakanı'na saldırı

Srebrenits Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic saldırıya uğradı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 14:45:18

Anma töreninde Sırbistan Başbakanı'na saldırı

Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, buradaki vatandaşlar tarafından protesto edildi.

TAŞLADILAR

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar taş ve su şişeleri fırlattı. Saldırı sırasında Vuçiç'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Soykırım anıtına çiçek bıraktığı sırada "adalet" ve "Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan çıkarıldı.

SAĞDUYU ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Bu arada, bir grup vatandaş, üzerinde Vuçiç'in Bosna'daki savaş öncesinde söylediği "Öldürülen her Sırp için biz de 100 Müslüman öldüreceğiz" sözlerinin yazılı olduğu büyük bir pankart açıldı. Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, mezarlıktaki vatandaşlara sağduyulu olmaları çağrısında bulunarak, "Buraya farklı amaçlar için gelenlere doğru değil, kıbleye doğru dönün ve cenaze namazını kılın" dedi.

BİRKAÇ GÜN ÖNCE BARIŞ MESAJI VERMİŞTİ

Vuciç törenden birkaç gün önce yaptığı açıklamada, "Barışmaya ve diğer halkların kurbanları önünde başımızı eğmeye hazır olduğumuzu göstermenin zamanıdır. Bu yüzden Sırp hükümeti oybirliğiyle, başbakan olarak benim 11 Temmuz'da SırbistanCumhuriyeti'ni Srebrenitsa'da temsil etmeme karar vermiştir" demişti.

DAVUTOĞLU DA ORADA

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden kurbanlar için düzenlenen cenaze törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'e anma töreninde gösterilen tepki ile ilgili; ''Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün her hangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçiç Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor." dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara