Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Anlaşmanın detayları ortaya çıktı: Musul pazarlığının kazananı Barzani

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat yönetimi ile Musul operasyonu hakkında bugün varılan anlaşmanın detayları ortaya çıktı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-15 21:48:35

Anlaşmanın detayları ortaya çıktı: Musul pazarlığının kazananı Barzani

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

IKBY Başkanı Mesud Barzani, bugün sabah saatlerinde Musul operasyonu hakkında Bağdat hükümeti ile anlaşma yapıldığını açıkladı.

Barzani tarafından yapılan yazılı açıklamada IKBY'nin, Bağdat hükümetine Musul operasyonu sırasında topraklarını kullanma izni verdiği açıklandı.

BAĞDAT, GEÇİŞ İZNİ İÇİN "TARTIŞMALI BÖLGELERDEN"VAZGEÇTİ

Barzani'nin açıklamasının detayları ilerleyen saatlerde ortaya çıktı.

Mesud Barzani'nin üyesi olduğu KDP partisi yönetim kurulundan Ali Awni, Bağdat hükümeti ile yapılan anlaşmanın detaylarını paylaştı.

Ali Awni, Bağdat yönetimi ile Musul operasyonu konusunda yaptıkları görüşmelerde, Kürt yönetimi idaresi dışında kalan Kürt topraklarının, Kürt bölgesel yönetimine devri konusunda anlaştıklarını söyledi.

Irak ordusunun, Peşmerge Güçleri'nin kontrolündeki bölgeleri kullanarak Musul Barajı'na ilerlediğini belirten Awni, "Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak ordusunun Kürt  topraklarından Musul'a operasyon düzenlenmesini kabul etti. Buna karşılık olarak da Peşmerge güçlerinin, kontrolüne geçecek 'Kürt Bölgesi idaresi dışında kalan bölgelerden çekilmeyeceği konusunda Irak hükümetini ikna etti" dedi.

IKBY'YE DEVREDİLEN BÖLGELER

Şu an Ninova ovasında Peşmerge kontrolünde olmayan tek bölge (Musul hariç) Xazir'ın batı ve kuzeybatısı.

Barzani, Irak ordusuna geçiş iznini Ninova, Kerkük, Selahaddin ve Diyala illerindeki tartışmalı bölgelerin IKBY'ye bağlanması karşılığında verdi.

Anlaşmaya göre Peşmerge 2014'ten beri kontrol altına aldığı, Şengal ve Kerkük de dahil olmak üzere hiç bir yerden çekilmeyecek.

Uzmanlar, bu anlaşmanın ileriki yıllarda IKBY ve Irak arasında çıkacak askeri anlaşmazlıklarda da emsal olarak kullanılacağını belirtiyor.

Bundan sonra Irak ordusunun sadece fiilen değil, kanunen de IKBY topraklarına girmesinin  Kürdistan Hükümeti'nin iznine bağlı olacağı da ifade ediliyor.

Haber Ara