Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

Anlaşma İran medyasını ikiye böldü

Nükleer müzakerelerde varılan anlaşma konusunda ikiye ayrılan İran basınında hükümete yakın gazeteler, anlaşmayı 'yüzyılın anlaşması' diye nitelerken, muhafazakar çizgideki basın organları ise anlaşmaya ihtiyatlı yaklaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 14:19:10

Anlaşma İran medyasını ikiye böldü

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ülkenin en büyük gazetelerinden yarı resmi "İttilaat Gazetesi" anlaşma için "tarihi anlaşma" manşeti atarak, nükleer anlaşmayla birlikte 12 yıllık nefes kesen müzakerelerden sonra İran halkının haklarını elde ettiğini yazdı.

Reformcu kanada yakın gazetelerden "Yezd", "Kilit döndü İran güldü" başlığını manşete taşıyarak İran'ın dünkü anlaşmadan kazançlı çıktığı yorumunu yaptı.

Yine aynı çizgideki gazetelerden "Arman", "Dünya İran'a saygıya durdu" manşetiyle çıkarken, anlaşmayı "yüzyılın anlaşması" şeklinde niteledi. "İtimad" ise nükleer anlaşmayı İran'ın diplomasi zaferi olarak görerek, anlaşmayla birlikte dünyanın da değiştiği değerlendirmesini yaptı.

Reformcu Şark Gazetesi ise Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin müzakerelerdeki bir fotoğrafını kullandı ve "Savaşsız bir zafer" manşetini attı.

Aşırı muhafazakar çizgisiyle tanınan ve zaman zaman Ruhani hükümetini ağır dille eleştiren Keyhan gazetesi ise "180 derece ihtilaf, bir anlaşmada iki rivayet" manşetini atarak, İran ve ABD'li yetkililerin nükleer anlaşma sonrası farklı şeyler söyledikleri görüşünü savundu.

Yine muhafazakar çizgideki Kudüs Gazetesi anlaşmayla "Batı'nın test edileceği" yorumunu yaparak, müzakerelerde varılan anlaşmanın İran ve Dünya piyasalarına etkisinin olumlu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Aynı çizgideki Vatan-ı İmruz gazetesi ise anlaşmaya ihtiya

Haber Ara