Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ankesörlü telefonlara FETÖ soruşturması

Türkiye genelinde 3 bin 387 sabit hat kullanıldığı ve bu telefonlardan 3 bin 500 asker arandığı tespit edildi. Türkiye genelinde bu rakam artmaya devam ediyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-19 12:24:53

Ankesörlü telefonlara FETÖ soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ/PDY Silahlı terör örgütüne yönelik olarak yürütülen soruşturmalar sırasında elde ettiği deliller ve gizli tanık beyanlarından sivil mahrem imamların askeriye içindeki örgüt mensupları ile irtibatını sabit hatlar üzerinden yürüttüğünü tespit etti. İmamlar, sorumlu oldukları askerlerle bu yöntemle görüşüyordu. Askeri personelin tayini çıkması durumunda yeni görev y.erinden sorumlu mahrem imama devredildiği ortaya çıktı. Askeri personel hiçbir şekilde boş bırakılmıyordu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Askeri yapılanmada Bylock gibi deşifre edilen sistemler pek  kullanmıyordu. Bu bilgiler üzerine başsavcılık, 28 Şubat 2018'de ankesörlü telefon soruşturmasına başladı.  
 
ÇALIŞMA 1 YILDIR DEVAM EDİYOR
Terör Suçları Müdürlüğü her ilde var olan büfe, cafe ve ankesörlü hatları incelemeye aldı. Yetkili Sulh Ceza Hakimliklerden bu yönde karar alındı. Çalışma tam bir yıl sürdü. Tespit edilen hatlar oluşturulan veri hat havuzuna gönderildi. İncelemeler tespit edilen telefonlar üzerine yoğunlaştırıldı. Ardaşık arama yapıldığı tespit edilen telefonların geriye dönük HTS  kayıtları çıkarıldı.

BİNLERCE TELEFON İNCELENDİ
Binlerce telefon kaydı incelendi. Bu hatlardan FETÖ ile ilgisi olmayan vatandaşlar da arama yapıyordu. Hata yapılmaması için incelemeler gözden geçirildi. Şüpheli bulunan ardışık arama özelliği gösteren görüşmeler tespit edildi.

TÜRKİYE GENELİ TESPİT EDİLDİ
Bu soruşturmayla ilk kez Türkiye genelinde bir tespit yapılmış oldu. Tüm Türkiye'de bu yöntemin kullanıldığı 3 bin 387 sabit hat tespit edildi. Bu hatlardan mahrem imamlar kendi kontrolünde olan askerleri aramıştı. Bu sabit hatların 662'si İstanbul'daki yapılanma tarafından kullanıldığı belirlendi. 
 
RAKAMLAR GÜNCELLENDİ
Yapılan son çalışmalar 4 Şubat 2019'da başsavcılığa bildirildi. Başsavcılık büyük önem taşıyan bu bilgi ve tespitleri Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaştı. Tespit edilen sabit hatlar il il görevli savcılıklara ve emniyet müdürlüklerine bildirildi.
 
TÜRKİYE GENELİNDE SORUŞTUMA SÜRÜYOR
Süreç içerisinde HTS kayıtlarının içerikleri belirlendi. Kimlerin arama yaptığı kimlerin arandığı tespit edildi. Arama yapılan hatlar sorgulanabilir hale geldi. Ardışık aramalar net olarak belirlendi. İstanbul'da tespit edilen 662 sabit hattan mahrem imamlar tarafından yaklaşık 3 bin 500 askeri personelin arandığı belirlendi. Bu personel muvazzaf subay, astsubay, uzman çavuş, ve darbe teşebbüsü sonrası askeri okullardan ilişiği kesilen askeri öğrencilerden oluştuğu belirlendi. Soruşturma ile ilgili olarak inceleme ve değerlendirmeler devam ediyor. 81 il ayrı ayrı çalışmaları sürdürüyor.

 

 

Haber Ara