Dolar

32,5751

Euro

34,9846

Altın

2.422,75

Bist

9.722,09

'Ankara, Türkiye'den toprak alınarak kurulacak Kuzey Suriye Federasyonu'ndan endişeli!'

Hürriyet gazetesi yazarı Fikret Bila, Astana Zirvesi'nden sonra Türkiye'nin bilgisi dışında dolaşıma sokulduğunu öne sürdüğü Suriye anayasa taslağında Ankara'nın, Türkiye'den de toprak alınarak kurulacak olan Kuzey Suriye Federasyonu'ndan endişeli olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-02 10:39:45

'Ankara, Türkiye'den toprak alınarak kurulacak Kuzey Suriye Federasyonu'ndan endişeli!'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Bugünkü köşesinde "Rusya ile ABD arasında bir gizli ajanda mı var?" başlıklı bir yazı kaleme alan Bila, Ankara'yı bu kuşkunun kuşattığını söyledi.

Yazısında Türkiye'nin büyük katkısıyla toplanan Astana zirvesinden sonra önemli bazı noktalar olduğunu yazan Bila bunları şöyle sıraladı:

- Ankara'nın bilgisi dışında, dolaşıma sokulan yeni Suriye anayasası taslağı
- Rusya-PYD ilişkisi
- Rusya-ABD temasları

"Fırat Kalkanı devam ederken, Rusya ve ABD arasında Suriye'nin kuzeyinde bir PKK koridoru açılması konusunda anlaşılmış olabileceği kuşkusunun gündemde olduğunu" yazan Bila, "olaşıma sokulan anayasa taslağının bazıları açıklanan ve bazıları gizli tutulan hükümleri var" diye yazdı.

Bila bu hükümleri şöyle not düştü:

"Suriye Arap Cumhuriyeti'nin adının Suriye Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi, yeni anayasa çalışmalarını sürdürmek için 18 ay süre ile görev yapacak 29 üyeli geçiş hükümeti kurulması öngörülmektedir. Bu hükümette PYD-YPG'nin desteklediği bakanlara yer verileceği..."

"ÖCALAN'IN PROJESİ"

Bila şunları yazdı:

- ‘Kuzey Suriye Federasyonu'nun ilan edilmesi öngörülüyor. Geçiş sürecinde PYD-YPG silahlı güçlerinin Federasyon'un askeri gücü olarak tutulması ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'yle aynı statüde sayılması öngörüsü bu bilgiler arasındadır.

- Öngörülen ‘Kuzey Suriye Federasyonu', PKK'nın yönettiği bir devlet yapısı olacaktır.

- Bu proje Öcalan'ın, Türkiye, Suriye, Irak ve İran'dan koparılacak dört parça üzerinde kurulacak federasyonların birleştirilmesiyle oluşacak ‘Komünal-Konfederal Kürdistan Devleti' projesinin bir ayağıdır.

TASLAK METNE DAİR AYRINTILAR 1 (TIKLAYINIZ)

TASLAK METNE DAİR AYRINTILAR 2 (TIKLAYINIZ)

TASLAK METNE DAİR AYRINTILAR 3 (TIKLAYINIZ)

TASLAK METNE DAİR AYRINTILAR 4 (TIKLAYINIZ)

(85 MADDELİK ANAYASA'NIN TAM METNİ İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

474533

Haber Ara