Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Ankara, Sisi'nin davetine mi katılıyor?

İddiaya göre, 'İktidarın askeri müdahaleyle el değiştirmesinin ardından Türkiye'nin Mısır'la bozulan ikili ilişkilerinde düzelme sinyalleri gelmeye devam ediyor.'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 02:55:31

Ankara, Sisi'nin davetine mi katılıyor?

Mısır'da Muhammed Mursi yönetimine cuntacı Sisi tarafından el konulmasıyla birlikte Türkiye ve Mısır ilişkileri bozulmaya uğramıştı. İddiaya göre Mısır Türkiye'yi Süveyş Kanalı açılışına davet ederek ilişkilerde yeni bir döneme hazırlanıyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Ankara, Mısır'ın en önemli yatırımlarından biri olan Süveyş Kanalı projesinin 6 Ağustos'ta yapılacak açılışı için Kahire'den gelen davete olumlu cevap vermeye hazırlanıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, projenin uluslararası ticaretle ilgili olduğunu da dikkate alarak Süveyş Kanalı açılışına rejimle arasında soğuk rüzgârların estiği Türkiye ve Katar da dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerini davet ettiklerini bildirdi. Ankara, ilişkilerdeki krize rağmen bunu normalleşme yolunda “zeytin dalı” olarak değerlendirdi. Zaman'a konuşan Dışişleri kaynakları, “en kötü ihtimalle” Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı'nın davette Ankara'yı temsil etmesinin gündemde olduğunu bildirdi. Türk maslahatgüzar 2013 askeri müdahalesi sonrasındaki seçimle iktidara gelen Devlet Başkanı Sisi'nin yemin törenine de katılmıştı. AK Parti, Türk diplomatın katılımını “siyasi” değil, “devlet temsili” olarak gösterecek.

Davetin, AKP'nin tek başına iktidarı kaybettiği 7 Haziran seçimlerinden sonra gelmesi ise dikkat çekti. Türkiye'de ortaya çıkan yeni siyasi tablo sonrası normalleşme yolunda karşılıklı adımların atılabileceği yorumları yapılıyor. Seçimlerde koalisyona mahkûm olan AK Parti'nin dış politikada yeni bir açılım yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Mısır'da askeri müdahalenin mimarı Abdülfettah el Sisi'nin cumhurbaşkanı seçilmesini tanımayan Ankara, geçtiğimiz eylül ayında geri adım atmıştı. İki ülkenin dışişleri bakanları BM Genel Kurul görüşmeleri için bulundukları New York'ta görüşeceklerini açıklamış; ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son dakika beyanatları sebebiyle Mısır, Ankara'nın randevusunu son anda iptal etmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara