Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Ankara Garı'nda yaşamını yitirenler anıldı

'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi' için yüzlerce kişinin toplandığı Ankara Garı önündeki bombalı eylemde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-10 13:02:44

Ankara Garı'nda yaşamını yitirenler anıldı

"Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" için yüzlerce kişinin toplandığı Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te IŞİD mensubu olduğu belirlenen iki canlı bombanın gerçekleştirdiği kanlı eylemde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

AA'nın aktardığı habere göre; Ankara Valisi Ercan Topaca ve beraberindeki çok sayıda kamu yöneticisi, Ankara Garı kavşağına gelerek, saldırının yapıldığı yere hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bıraktı.

Vali Topaca, burada yaptığı konuşmada, kanlı saldırıda yaşamını yitirenler ile Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Durak Jandarma Karakolu önündeki kontrol noktasına bombalı terör saldırısında şehit olan asker ve sivil vatandaşları rahmetle andığını söyledi.

Vali Topaca, Ankara Garı önünde küçük grupların anma etkinliği yapabileceklerini, bunun dışındaki programlara güvenlik nedeniyle izin verilmeyeceğini bildirdi.

Güvenlik gerekçesiyle bazı riskler olduğunu belirten Topaca, "Tabii burada yaşanan acıyı vatandaşlarımız anmak isteyeceklerdir. Buna imkan sağlamak maksadıyla sembolik anlamda gerek şehit yakınlarının gerekse de bu anmayı yapmak isteyenlerin küçük gruplar halinde bir anma yapmasına izin verildi. Onun dışında herhangi bir program söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Anma töreninin yapıldığı Ankara Garı kavşağında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Çevredeki yüksek noktalara keskin nişancılar yerleştirilirken polis helikopteri de alanda bulunan ekiplere havadan destek sağladı.

Alana girmeye çalışan gruplara müdahale

Öte yandan, program öncesi alana girmek isteyen çeşitli gruplarla polis arasında arbede yaşandı. Polis ekipleri, Ankara Garı'nın önündeki kısımdan, saldırının düzenlendiği alana üst araması yapılmadan girmek isteyen yaklaşık 20 kişilik gruba, biber gazıyla müdahale etti.

Müdahalenin ardından aralarında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile bazı CHP ve HDP milletvekillerinin bulunduğu grup alana girdi.

Ankara Garı önündeki alana giriş noktalarında yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri, yaşanan gerginliğin ardından Ankara Garı önü, Baruthane, Opera ve Kazım Karabekir kavşakları ile Hipodrom Caddesi, Talatpaşa Bulvarı ve Gençlik Parkı üzerinden alana girmek isteyen bazı gruplara gazla müdahale etti.

Müdahaleler sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, "365 gündür yas tuttuk, adalet tesis edilenceye kadar yas tutmaya devam edeceğiz." dedi.

Coşgun, açıklamasının ardından beraberindeki gruba, Talatpaşa Bulvarı üzerinden Kızılay istikametine yürüyeceklerini söyledi. 

Daha sonra Kızılay'a yürüşe geçen grubun önü, Talatpaşa Bulvarı'nın Sıhhiye'ye dönüşünde polis tarafından kesildi. Gruptaki bazı kişilerin polise taş ve pet şişe atması üzerine polis, gruba dağılmaları yönünde anons yaptı. 

Çevik kuvvet ekipleri, uyarılara rağmen dağılmayan gruba biber gazıyla müdahale etti. Grubun dağılmasıyla cadde yeniden trafiğe açıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da müdahale sırasında grubun yanında olduğu görüldü. Müdahalenin ardından Demirtaş ve Yüksekdağ, makam araçlarıyla alandan ayrıldı.

Haber Ara