Dolar

32,5789

Euro

34,9913

Altın

2.427,65

Bist

9.722,09

Ankara'dan diplomasi atağı; 3 önemli ülkeye büyükelçi atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ve AB ülkelerine 'diplomasi' çağrısıyla birlikte yeni bir gelişme yaşandı. Atılan diplomatik adımlar sonucu, ABD başta olmak üzere yakın tarihe kadar sorun yaşanan üç ülkenin başkentine yeni büyükelçiler atandı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-08 19:56:49

Ankara'dan diplomasi atağı; 3 önemli ülkeye büyükelçi atandı

2017'den bu yana Tokyo Büyükelçisi olarak görev yapan Murat Mercan, Türkiye'nin Washington büyükelçisi olarak atandı.

AK Parti kurucularından olan Mercan, hükümetin Washington'a atadığı ilk siyasi kökenli büyükelçi oldu.

Aynı kararnameye göre, AB'nin iki önemli ülkesi Almanya ve Fransa'ya da yeni büyükelçiler atanıyor.

Yeni büyükelçi atanan bir başka başkent ise Abu Dhabi oldu.

_115961949_9eff7e64-4ef0-4ffb-950c-e2ec85dee9a6

Murat Mercan kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Murat Mercan, 2002 seçimlerinde Eskişehir Milletvekili olarak seçilmiş, 2007-2011 arasında TBMM Dışişleri Komisyonu başkanlığı, 2012-2014 arası Enerji Bakan Yardımcılığı yapmıştı. Mercan, 2017'de Tokyo Büyükelçisi olarak atanmıştı.

Büyükelçi Mercan'ın diplomatik dosyası arasında ABD'nin PKK/SDG Suriye Demokratik Güçleri'ne sağladığı silah desteği bulunuyor.

Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ gibi diğer bölgesel gerilimlerin yanı sıra Türkiye'nin Fethullah Gülen'i iade etme taleplerine ABD'nin olumlu cevap vermemesi de ikili sorunların başında yer alıyor.

Paris ve Berlin'e de yeni büyükelçiler

Dışişleri Bakanlığı kararnamesinde dikkat çeken atamalar arasında AB'nin önde gelen iki üyesi Almanya ve Fransa da bulunuyor.

Kararnameye göre, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü olarak görev yapan Ahmet Başar Şen, 2016'dan bu yana Berlin'de görev yapan Ali Kemal Aydın'ın yerine atandı.

Daha önce Özbekistan'da görev yapan Büyükelçi Şen'in ikinci yurt dışı büyükelçilik görevi Avrupa'nın en önde gelen ülkelerinden biri olan Almanya olacak.

Kararnamede, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne de yeni atama yapıldığını belirtildi. Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ali Onaner, İsmail Hakkı Musa'nın yerine Paris'e atandı.

Ankara'da 2012-2017 yılları arasında da Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde görev yapmış olan Onaner'in Fransa ile Türkiye arasında yaşanan sorunların aşılması ve daha iyi bir iletişim kurulması açısından önemli rol oynayabileceği kaydediliyor.

Berlin ve Paris'e yapılan atamaların Türkiye'nin hem bu iki ülkeyle ikili boyutta hem de genel olarak AB ile en sorunlu dönemine rastlaması dikkat çekiyor.

AB'nin 10-11 Aralık günlerinde Türkiye'ye yaptırım uygulamasını gündeme aldığı bir süreçte, Türkiye'nin iyi ilişkiler içinde olduğu İspanya ve İtalya'ya da yeni atamalar yapıldı. Büyükelçi Burak Akçapar Madrid'e atanırken, Büyükelçi Ömer Gücük de Roma'ya atandı.

Haber Ara