Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ankara'daki teror saldirisina tepkiler

Ankara'daki teror saldirisina tepkiler

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-19 00:43:51

Ankara'daki teror saldirisina tepkiler
Ankara'daki terör saldırısına dünyanın çeşitli ülkelerinden kınama mesajları geldi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, yayınladığı taziye mesajında, Pakistan hükümetinin Türk halkının acısını paylaştığını ve bu hain terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, hayatını kaybedenler için derin üzüntü ve acı duyduğunu ifade etti.

Hüseyin, Türkiye'nin uluslararası barış için üstlendiği rolü her zaman takdir ettiklerini vurgulayarak, terör belasını bertaraf etmek için uluslararası düzeyde ortak çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Fas Kralı 6. Muhammed de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği telgrafta terör saldırısını kınadı.

Fas Haber Ajansı'nın (MAP) haberine göre Fas Kralı, saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu ve "Ankara'da meydana gelen terör saldırısından dolayı derin üzüntü duydum. Bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum" ifadesine yer verdi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

İzzetbegoviç, saldırıda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunarak, "Saldırılar, terörün günümüzde en büyük güvenlik tehdidi olduğunu göstermektedir. Sonuna kadar mücadele etmeye devam etmeliyiz" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Bosna Hersek'in terörle mücadelede "aktif rol" oynadığına işaret eden İzzetbegoviç, "Bosna-Hersek devleti her zaman Türk halkının yanında yer alacaktır. Umuyoruz bu kanlı eylemlerin sonu gelecektir" dedi.

Saldırıyı kınayanlar arasında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da yer aldı.

Koalisyondan yapılan açıklamada, Ankara'daki saldırıda şehit olan ve hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Suriye halkının, Türkiye halkı ve yönetiminin yanında olduğu belirtilen açıklamada, Suriye rejimiyle ona destek veren müttefiklerinin terörü temsil ettiğine işaret edildi. Açıklamada, "Kaynağı söküp atılmadıkça, bu saldırılar ve benzerlerinin arkasında duran sapık ideolojilerle mücadele edilmesi mümkün değil" denildi.

Suriye Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) da saldırıdan sonra yayımladığı taziye mesajında, "Türkiye'de hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesini kullandı. Açıklamada, saldırıdan, Esed rejimi, İran ve Rusya sorumlu tutuldu.

Saldırıya Tacikistan, Endonezya ve Kırgızistan'dan da kınamalar geldi.

Tacikistan İslami Uyanış Partisi, yaptığı açıklamada, "Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınıyoruz. Bu tür saldırılar Türkiye'nin özgür ve çoğulcu toplum inşa etme çabasının yönünü asla değiştirmeyecektir, aksine aziz Türk milletinin tek parça kalmasına katkı sağlayacaktır" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, saldırıda ölenlerin ailelerine, Türk milletine ve devletine taziye dileğinde bulunuldu.


- Endonezya'dan kınama


Endonezya Birleşik Kalkınma Partisi ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Senatosu, Ankara'daki terör saldırılarını kınadı.

Endonezya Birleşik Kalkınma Partisi (BKP) milletvekili ve İl Genel Sekreteri Yunus Razak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da dün düzenlenen terör saldırısının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Bu saldırı tamamen bir insanlık suçudur. Neye hizmet ederse etsin kesinlikle kabul edilemez. Saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Ankara'daki saldırının benzerinin geçen ay Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlendiğini hatırlatan Razak, "Türkiye'nin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Türk hükümetinin terörle mücadelesini aynı kaderi paylaşan bir ülke olarak anlıyoruz" ifadesini kullandı.

Endonezya ve Türkiye'nin, teröre karşı duruşunun aynı olduğunu, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu'da terörün bitirilmesini ümit ettiklerini ifade eden Razak, "İki ülke olarak terör örgütlerinin bu saldırılarına karşı cevabımız aynıdır. İki ülke de terör örgütlerinin faaliyetlerini sona erdirmek için büyük çaba sarf ediyor ve buna devam edecektir" diye konuştu.

Yunus Razak, suçluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini ifade ederek, "Birleşik Kalkınma Partisi olarak Türk hükümetinin en kısa zamanda suçluları yakalamasını temenni ediyoruz. Saldırıyı gerçekleştirenlerin adalet karşısına çıkartılıp hak ettikleri cezayı almalarını diliyoruz" dedi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Senatosu'ndan yapılan açıklamada da Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını taşıyan servis araçlarına "haince ve kalleşçe" düzenlenen terör saldırısının "nefret ve şiddetle" lanetlendiği belirtildi.

Açıklamada, "Aziz milletimiz, ülkemizin birlik ve beraberlik içinde her türlü saldırıya karşı, geçmişte olduğu gibi bugün de kararlı mücadelesini sürdürmekten asla vazgeçmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ve büyük milletimizin bu haklı ve kararlı mücadelesinde sonsuza kadar yanında olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Terör saldırısını "insanlık dışı" nitelendiren senatonun açıklamasında, "Bu menfur saldırıda hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına, aziz milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerine sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Haber Ara