Dolar

32,3776

Euro

35,0243

Altın

2.335,12

Bist

9.079,97

'Ankara'da Bilincli Cevre Gonulluleri Yetisiyor Projesi'

'Ankara'da Bilincli Cevre Gonulluleri Yetisiyor Projesi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-24 15:01:36

'Ankara'da Bilincli Cevre Gonulluleri Yetisiyor Projesi'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, okullarda çevre eğitimlerinin verilmesini kapsayan "Ankara'da Bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor Projesi"ni tüm illerde başlatmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü koordinasyonunda Altındağ Kaymakamlığı ve Belediyesinin destekleriyle gerçekleştirilen, "Ankara'da Bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor Projesi"nin eğitim programının açılış toplantısına katıldı.

Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Sarı, çevrenin korunmasına yönelik çalışmaların ilerleme, büyüme ve güçlenmede büyük önem taşıdığını vurguladı. Sarı, "Biz, 64. Hükümet olarak, çevre sorunları konusunda çok büyük hassasiyetlere sahibiz ve bu hassasiyeti bütün projelerimizde gösteriyoruz. Çevre ile ilgili siyasetimizi büyük bir özveriyle gerçekleştiriyoruz" dedi.

"Soluduğu havaya, yediği yemeğe, içtiği suya ve bastığı toprağa saygıyla bakma ve israftan kaçınma" anlayışına sahip olduklarını ifade eden Sarı, bu bilinci korumak gerektiğine işaret etti.

Çevresel sorunların sınır tanımadığı bir dünyada yaşandığını vurgulayan Bakan Sarı, "İnsanlara sınır koyabiliriz ama maalesef kirliliğe sınır koyamıyoruz. Örneğin denizlerimizde meydana gelecek bir gemi kazasından kaynaklanan bir çevre kirliliği, sadece bizim ülkemizi değil, komşu ülkeleri de etkiler" diye konuştu.

Bakan Sarı, açılış toplantısındaki çocuklara seslenerek çevreyi temiz tutmaya önem verilmesi gerektiğini çünkü çevreye verilen her zararın bütün insanları etkilediğini dile getirdi. Çevre bilincine sahip olmanın küçük yaşlarda başladığını aktaran Sarı, çevre bilincini çocuklara aşılamada ailenin önemine değindi.

- Proje geleneksel hale getirilecek

Çevre konusundaki çalışmalardan dolayı ailelere ve eğitimcilere teşekkür eden Sarı, Bakanlık olarak çocuklar için tasarlanan programların bundan sonra da devam edeceğini, "Ankara'da Bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor Projesi"ni geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Proje kapsamında öğrencilere, geri dönüşümün önemi, enerji verimliliği, çevre temizliği ve tasarrufu konularının anlatıldığını belirten Sarı, çocukların daha iyi öğrenmeleri için bilmece, bulmaca, soru-cevap gibi yöntemlerin kullanıldığını ifade etti.

Çocukların çevre ile ilgili konularda hem öğrenmelerini hem de eğlenmelerini istediklerini anlatan Sarı, çocuklara "Evinde bitki yetiştiren var mı?", "Hangi çiçeği yetiştiriyorsunuz?", "Meyve yetiştiren var mı?" sorularını yöneltti. Sarı, "Bu yetiştirdiğiniz çiçekleri daha olmadan koparmıyoruz değil mi? Meyveleri olgunlaşmadan toplamıyoruz değil mi? Yeşil dalları asla kopartmıyoruz" dedi.

Kendisinin de çocukluğunda pamuk arasında nohut, fasulye yetiştirdiğini aktaran Bakan Sarı, "Her bir ağacımız, ektiğimiz her bir çiçek, bu şekilde özenle yetişiyor. Onları hep birlikte korumamız gerekiyor. Bir çiçeğin büyümesini, bir meyvenin olgunlaşmasını görebilmek için hepimizin ne kadar beklediğini hepimiz biliyoruz. Biz de bundan sonra bu özenle yetiştirdiğimiz doğayı koruma noktasında elimizden geleni yapacağız" dedi.

Çocuklardan çevreyi koruma ve temiz tutma konusunda, aile ve arkadaşlarını uyarmalarını isteyen Sarı, "Diyeceğiz ki 'Çevreyi korumak, temiz tutmak için atık pillerimizi atık kutularına atalım. Kağıtlarımızı, pet şişelerimizi atık kutularına atalım. Yağlarımızı lavabolara dökmeyelim. Çöplerimizi asla sokağa atmayalım.' Bunları söylemek, takip etmek ve kontrol etmek sizlerin görevi, hazır mıyız çocuklar?" şeklinde konuştu.

- "Buna en kısa zamanda başlayacağız"

Ailelere de çocuklarını kapalı ortamlar yerine, doğayla buluşabilecekleri açık ortamlarda gezdirmelerini öneren Bakan Sarı, şöyle devam etti:

"Bu projeyi Ankara'da gerçekleştirdik ama sadece Ankara'yla yetinmememiz lazım. Bunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız için bir başlangıç olması lazım. Hedefimiz, tüm Türkiye'de bütün illerimizde aynı çalışmayı başlatmak. Buna da en kısa zamanda başlayacağız. İnşallah, başka illerden misafir öğrencilerimizi buraya davet edip sizlerin aldığı bu eğitimi onlarla paylaşmanızı sağlayacağız. Maalesef, Türkiye'de yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yaşayan 18-35 yaş arası gençler arasında gönüllü faaliyetlere katılma oranı yüzde 5. Gelecek nesillerimizin daha aktif, daha gönüllü, daha çevreci olması noktasında önemli adımlar attığımıza inanıyoruz. Bu, sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, Valiliğimizin, Kaymakamlığımızın, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün görevi değil, tüm Türkiye'de yaşayan 78 milyon insanın görevi. Bütün kurum ve kuruluşlarımızla ele ele vererek çevre bilincini tüm toplumumuza aşılamamız gerekiyor. Herkesi, başta siz çocukları, çevreyi koruma noktasında duyarlı olmaya davet ediyorum."

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Ankara Çevre İl Müdürü Banu Aslan Can'ın da konuşma yaptığı toplantıda Bakan Sarı, projeye katılan çocuklara hediye verdi.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara