Dolar

32,5563

Euro

34,8810

Altın

2.434,84

Bist

9.645,02

Ankara-Berlin hattında ipler gerildi

Cumhuriyet gazetesi ve HDP’ye yönelik operasyonların ardından Ankara ve Berlin arasındaki gerginliğin arttığı iddia edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-05 17:00:16

Ankara-Berlin hattında ipler gerildi

Deutche Welle Türkçe'nin haberine göre; Alman diplomatik kaynaklar, Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerde son birkaç aydır büyük gerilim yaşandığını belirtti.

Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in tarih önerilerine Ankara'dan ‘geç ve olumsuz' yanıt geldiği belirtilirken; Alman ve Türk dışişleri bakanları arasında yapılması planlanan telefon görüşmesinin de 2 kez ‘son dakikada' iptal edildiği kaydedildi.

Steinmeier'ın telefonda bekletildiği ve Türk tarafının programı nedeniyle görüşmeleri son anda iptal edildiği belirtilirken, Alman bakanın uzun zamandır gerçekleştirmek istediği ziyaret için haftalar öncesinde bir tarih önerildiği, Ankara'nın ise söz konusu tarihten iki gün önce “bize uygun değil” yanıtı verdiği ifade edildi.

MASLAHATGÜZAR, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI

Öte yandan, Türkiye'nin Berlin'deki en üst düzey diplomatı olan Maslahatgüzar Ufuk Gezer, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Stephan Steinlein'ın, Gezer ile görüşmesinde, son gelişmelerle ilgili kaygılarını net ifadelerle aktardığı, Türkiye'nin teröre karşı mücadelesi ile darbe girişiminin aydınlatılması çabalarının hukuk devleti ilkeleriyle uyumlu olması gerektiğinin vurgulandığı belirtildi.

KARŞILIKLI RESEPSİYON BOYKOTU

Türkiye ise son dönemde yaşanan gerginliğe dair tepkisini, resepsiyon boykotuyla sürdürdü. Almanya'nın yeniden birleşme günü olan 3 Ekim'de tüm dünyadaki Alman temsilciliklerinde verilen resepsiyonlara, hiçbir başkentte Türk büyükelçiler katılmadı. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin 29 Ekim Cumhuriyet bayramı resepsiyonuna da Almanya'dan üst düzey katılım olmaması dikkat çekti.

 

Haber Ara