Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

Ankara Barosu Başkan adayı Fazıl Çağrı Kuş: 'Yeşil pasaport hakkımızı istiyoruz'

Milliyetçi Avukatlar Grubu Ankara Barosu Başkan adayı Av. Fazıl Çağrı Kuş, avukatların yeşil pasaport hakkının görmezden gelindiğini belirterek, 'Bu hakkımızı elde etmek için var gücümüzle çalışacağız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-13 12:16:54

Ankara Barosu Başkan adayı Fazıl Çağrı Kuş: 'Yeşil pasaport hakkımızı istiyoruz'
Milliyetçi Avukatlar Grubu Ankara Barosu Başkan adayı Av. Fazıl Çağrı Kuş, avukatların yeşil pasaport hakkının görmezden gelindiğini belirterek, "Bu hakkımızı elde etmek için var gücümüzle çalışacağız" dedi.

Hafta sonu gerçekleştirilecek Ankara Barosu seçimlerine hazırlanan Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun Başkan adayı Av. Fazıl Çağrı Kuş, kamu hizmeti görmelerine rağmen yeşil pasaport haklarının görmezden gelindiğine dikkat çekerek, yeşil pasaport haklarının verilmesi için çağrıda bulundu. Kuş, "Ankara Barosu seçimlerinden zaferle çıkarak meslektaşlarımızın ihmal edilen haklarının sonuna kadar takipçisi olacağız. Öncelikle de yeşil pasaport hakkımızı elde etmek için var gücümüzle çalışacağız" ifadesini kullandı.

Avukatların yeşil pasaporttan mahrum bırakılmasının hiçbir mantıki yönünün bulunmadığını belirten Kuş, şunları söyledi:

"5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun Hususi Damgalı Pasaportlar başlıklı 14/1. maddesinde kapsam dahilindeki kamu görevlilerinin kamu hizmetini ifa etmeleri nedeni ile emekli olsalar dahi kendilerinin veya aile fertlerinin yeşil pasaport hakkından faydalanabileceği ifade edilmiştir. Ancak aynı haktan avukatlar her ne hikmetse faydalanamamaktadır. Oysa ki, burada temel kriter kamu hizmetidir. Nitekim 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesi uyarınca avukatlık bir kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Nitekim Kanun'un 2. maddesinde de avukatlık mesleğinin bir kamu hizmeti olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Görüldüğü üzere avukatlık mesleğinin kamu hizmeti olduğu hukuken aşikardır. Hal böyle iken karar mercii olan hakimlerin ve iddia makamı olan savcıların aksine avukatların hususi damgalı pasaport edinme imkanından yararlandırılmamasının hukuken kabul edilebilir, makul ve hakkaniyetle bağdaşır bir yönü bulunmamaktadır."

"Eşitlik ilkelerine aykırı"

Kuş şunları kaydetti:

"Diğer taraftan görevlerinin niteliği gereği devlete sadece akçalı haklar yönünden memur sıfatıyla bağlı olup avukatlık hizmeti haricinde görev yapmaları mümkün olmayan kamu avukatlarına bu hak sağlanırken, yine kamu hizmeti ifa eden avukatların bu haktan mahrum edilmeleri hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine de uygun değildir. Bu nedenle kanuna göre mesleğimiz kamu hizmeti ise yeşil pasaport da meslektaşlarımızın hakkıdır. Bu nedenle Ankara Barosu yönetiminde söz sahibi olduğumuz anda meslektaşlarımıza yeşil pasaport hakkı tanınması için ilgili kurumlar ile görüşülecek ve bu hakkın sağlanması için etkin bir çalışma yapılacaktır."

Haber Ara