Dolar

32,5209

Euro

34,7540

Altın

2.495,92

Bist

9.524,59

Ankara, ABD'ye rest çekti

Ankara ile ABD Savunma Bakanlığı Pentagon arasında PYD restleşmesi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-17 04:06:43

Ankara, ABD'ye rest çekti

Haber7'de yer alan habere göre; Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK unsurlarına yönelik hava operasyonlarında ABD ile ilginç bir diyalog yaşandığı ortaya çıktı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kuzey Irak'a operasyon başlatılıncaPentagon özellikle Gara ve Metina kampları için Ankara'yla temasa geçerek, "Gara ve Metina'yı vurmayın, orada unsurlarımız var" dedi.

Türk jetlerinin operasyon yapmadan önce koordinasyon için ABD ile temasa geçilmesi ve önceden bilgi verilmesi de istendi. ABD'nin o bölgedeki bazı kamplarda PYD'lilere eğitim verdiği saptanırken Türkiye'nin ABD'nin talebine yanıtı ise "Unsurlarınızın koordinatlarını, nerede bulunduklarını bize bildirin. Onların zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ancak vuracağımız yerleri önceden bildiremeyiz ve belirlenen noktaları vurmaya devam edeceğiz" şeklinde oldu.
 
''VURMAYIN UNSURLARIMIZ VAR''
 
Türkiye ile ABD arasında yaşanan bu diyalog Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24Temmuz'da Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik başlattığı hava operasyonları sırasında gerçekleşti. Buna göre TSK'nın Kuzey Irak'a ani operasyonu üzerine Pentagon yetkilileri Ankara ile temasa geçti. "Gara ve Metina'yı vurmayın, orada unsurlarımız var" dedi.

Pentagon yetkilileri,Genelkurmay Başkanlığı ile yaptığı görüşmelerde, koordinasyon sağlanması için sınır ötesi operasyon detaylarının önceden ABD tarafına iletilmesini de istedi. ABD'nin bu talepleri Ankara'da gerçekleşen güvenlik toplantılarında masaya yatırıldı. Toplantılarda operasyon bilgilerinin hiçbir ülkeyle paylaşılmaması ancak bölgedeki ABD unsurlarına zarar vermemek için Pentagon'dan yer bildirimi istenmesi kararlaştırıldı.

''ZARAR GÖRMEMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ''

Bunun üzerine ABD ile temasa geçilerek "Vuracağımız noktaları önceden bildiremeyiz. Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden sınır ötesindeki terör kamp ve noktalarını vurmaya devam edeceğiz. Ancak unsurlarınızın koordinatlarını, nerede bulunduklarını bize bildirin. Onların zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız" denildi.

Haber Ara