Dolar

32,3844

Euro

35,0654

Altın

2.325,92

Bist

9.079,97

Anastasiadis ve Akıncı ara bölgede biraraya geldi

Anastasiadis ve Akıncı görüşmesi BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-14 16:38:38

Anastasiadis ve Akıncı ara bölgede biraraya geldi

AA'nın aktardığı habere göre Görüşmede Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu. Yaklaşık üç saat süren görüşme sonrası Eide, görüşme sonrası liderler adına ortak açıklamayı okudu.

AÇIKLAMANIN İÇERİĞİ

Okunan açıklamada liderlerin Kıbrıs'ta bir çözüme belli bir çaba ve zaman harcadıkları, 11 Şubat 2014'te açıklanan metne bağlılıklarını ve bu çerçevede bir çözüme ulaşma yönündeki kararlılıklarını yeniden ifade ettikleri vurgulandı. Görüşmelerde ekonomi, Avrupa Birliği (AB), yönetim ve güç paylaşımı ve mülkiyet başlıklarında kayda değer ilerlemeler elde edildiğine işaret eden Eide, buna karşın belli özlü konularda ayrılık noktalarının mevcut olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, güvenlik, garantiler ve toprak başlıklarında liderlerin beyin fırtınası yaparak konuların üzerinden geçtiğini belirterek, liderlerin anlaşma sağlanamayan konularda da karşılıklı kabul edilebilir sonuçlara varılabilmesi için güçlü bir kararlılığa sahip olduklarını dile getirdi.

25 EYLÜL' NEW YORK'TA GÖRÜŞECEKLER

Liderlerin, görüşmeleri sürdürerek ve yoğunlaştırarak, 2016 yılı sonuna kadar bütünlüklü bir anlaşmaya ulaşma amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Eide, bu amaçla liderlerin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile 25 Eylül'de New York'da üçlü bir görüşme yapacaklarını kaydetti. Eide ayrıca liderlerin müzakere sürecindeki ilerlemeleri ve karşılaşılan engelleri BM Genel Sekreteri ile paylaşacaklarını belirterek, Genel Sekreter'den gelecek aylar için sürece şahsi katkısını artırması talebinde bulunacaklarını ifade etti.

20160914_2_19094210_14183964_Web

AKINCI'DAN 2017 UYARISI

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı açıklamda, müzakere sürecinin 2017'ye sarkmasının riskler taşıdığını belirterek, “2017'ye sarkan ve ucu açık bir şekilde süren müzakereler Kıbrıs Türk tarafının hedefi değildir” dedi. Kıbrıs'ta 2016'da çözümü gerçekleştirmek için çok iyi planlanmasının gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, bütün tarafların ortak hedefi olan 25 Eylül'de New York'ta BM Genel Sekreteri ile üçlü görüşmeden temel beklentisinin bu planlama olduğunu açıkladı.

New York'taki üçlü görüşmenin ardından Kıbrıs'a dönüşte ekim ayında müzakerelere yine devam edeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, "Geri kalan, hala daha anlaşmazlığımızın sürdüğü noktaları en aza indirmek, mümkünse tümünü halletmek. Edemiyorsak, azamisini halletmek ve böylelikle beşli bir toplantının kapısı aralansın. 2016 yılı hedefini de artık güvenlik ve garantiler meselesini de toprak düzenlemelerini de halledeceğimiz bir noktaya ulaştırsın. Bu bağlamda, tekrar etmeye gerek yok. Önümüzdeki birkaç ay son derece önemli olacak” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantı sonrasında Eide'nin iki lider adına okuduğu ortak açıklamada, 2016 yılı sonuna kadar bir çözümün bir amaç, hedef olarak bir kez daha teyit edildiğini belirterek, “Özetlemek gerekirse, o açıklamada, 16 aydır çok yoğun bir çalışma yapıldığına vurgu yapıldı. Bu süreç içerisinde önemli ilerlemelerin sağlandığının altı çizildi. Özellikle yönetim-güç paylaşımı, AB konuları, mülkiyet ve ekonomi başlıklarında önemli ilerlemeler sağlandığı belirtildi" diye konuştu.

"KERRY ve BİDNE İLE GÖRÜŞEBİLİRİM"

New York'ta çok büyük bir ihtimalle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşme yapacağını belirten Akıncı, görüşme tarihlerinin ise önümüzdeki günlerde kesinleşeceğini sözlerine ekledi.

MÜZAKERLER

Kıbrıs'ta müzakereler Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara