Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Anafartalar zaferi kutlandı

Conkbayırı'nda, Anafartalar Zaferi'nin 101'inci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-10 20:12:42

Anafartalar zaferi kutlandı

Çanakkale'nin tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda, Anafartalar Zaferi'nin 101'inci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet bize altın tabak içerisinde sunulmadı. Cumhuriyetimizi sonuna kadar savunmakta hepimizin görevidir" dedi.

Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören; saygı duruşu, 3 pare saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Törene Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gelibolu 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ile Bülent Öz, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına bir konuşma yapan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü:

"Bugün her anı zafer ve kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında milletin onurlu var olma mücadelesini vererek yazdığı Çanakkale destanının müstesna bir sayfasının, Anafartalar Zaferi'nin 101. yıl dönümünü kutluyoruz" dedi.

Çanakkale Savaşları'nın en önemli anlarından biri olan 10 Ağustos 1915 süngü savaşındaki Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve askerlerin başarısına değinen Ünlü:

"Bir İngiliz resmi tarihçisi, Büyük Önder Atatürk'ün askeri dehasını ve Çanakkale Savaşları'na olan etkisini, 'Tarihte tek bir tümen komutanının üç ayrı olayda tatbik ettiği işlemlerin bir muharebenin gelişiminde böyle büyük bir etki yarattığı ve hatta tüm bir seferi ve milletin kaderini etkilediği çok nadirdir' sözüyle ifade etmiştir" diye konuştu.

Törende konuşma yapan Kılıçdaroğlu, mübarek topraklara, bu sabah herkesin erken saatlerde yataklarından kalkıp, geldiğini belirtti. en "Bundan 101 yıl önce de gün doğarken insanlar cephedeydi" dedi. Mehmetçiğin, omuzunda silahı, olabildiğince beslenme olanağı sağlandıktan sonra düşmana saldırmak için emir beklediğini anlatan Kılıçdaroğlu,

"Binlerce kişi, binlerce evladımız şu anda bu topraklarda yatıyor. O nedenle bu topraklar şehit fışkıran topraklardır. Kefenli, kefensiz yatan binlerce evladımız var burada. Bunları aradan 101 yıl geçmesine karşın unutmadık, unutturmayacağız. Çocuklarımıza, torunlarımıza da söyleyeceğiz. Bütün konuşmalarımda söyledim.

Cumhuriyet bize altın tabak içersinde sunulmadı. Sınırlarımız birileri tarafından belirlenmedi, cetvelle çizilmedi. Her kilometresinde, her metresinde, her santimetresinde alınteri var, kan var, gözyaşı var. Cumhuriyetimiz bu kadar değerlidir. Cumhuriyetimizi sonuna kadar savunmakta hepimizin görevidir" diye konuştu.

 

Anzak anneleri…

"Sadece annelerimizi değil, buraya gelen ve Mehmetçikle çarpışan anneleri de unutmamıştır. Bu kadar derin bir hoşgörüsü ve insan sevgisi vardır Gazi Mustafa Kemal'in yüreğinde" diyen Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün 1934 yılında Anzak askerlerinin annelerine hitaben yazdığı mektubu okudu. Her yıl Avustralya ve Yeni Zelanda'dan atalarını anmak için gelen gençlere karşı Türklerin hiç bir zaman düşmanlık beslemediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Onlar bizim düşmanlarımız değil. Onlar da bizi düşman görmüyorlar. Bu savaş uluslararasında bir barışın, bir kaynaşmanın da sembolü oldu. Onun için onlar da Mustafa Kemal'in bu sözlerini unutmuyorlar. Dolayısıyla biz insan sevgisini de savaşla beraber tarihin sayfalarına yazdıran bir ulusuz" dedi.

Haber Ara