Dolar

32,4951

Euro

34,7517

Altın

2.487,36

Bist

9.492,23

'Anadolu Dünya Dolu' programı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan: (3)- 'Bugün Kudüs'te ve Filistin şehirlerinde ağlatılan her çocuk, acı çektirilen her anne, vurulan, dövülen, hakaret edilen her insan yaklaşan yeni bir fırtınanın habercisidir. Adaletin olmadığı yerde zulüm vardır ama aynı zamanda bir uyanış, başkaldırı da vardır. Kudüs meselesi inşallah topyekun insanlığın ve özellikle de Müslümanların uyanışına

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 18:34:36

'Anadolu Dünya Dolu' programı
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Kudüs'te ve Filistin şehirlerinde ağlatılan her çocuk, acı çektirilen her anne, vurulan, dövülen, hakaret edilen her insan yaklaşan yeni bir fırtınanın habercisidir. Adaletin olmadığı yerde zulüm vardır ama aynı zamanda bir uyanış, başkaldırı da vardır. Kudüs meselesi inşallah topyekun insanlığın ve özellikle de Müslümanların uyanışına vesile olacaktır." dedi.

Erdoğan, ATO Congresium'da Dünya Göçmenler Günü dolayısıyla AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından düzenlenen "Anadolu Dünya Dolu" programında konuştu.

Türkiye'ye söz verdiği yardımları yapmayan Avrupa ile Türkiye'nin yaptığı yardımları sorgulayan ana muhalefet partisinin aynı kafada olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Her ikisi de Türkiye'nin gerçekleştirdiği yakın tarihin en büyük insani operasyonunu gölgelemeyi, itibarsız hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bizim için önemli olan kapımızı açtığımız, bağrımıza bastığımız bu kardeşlerimizin ne dediği ve ne hissettiğidir. Onların şöyle kalpten gelen 'Allah razı olsun.' sözü bizim için dünyanın tüm iltifatlarından, tüm yardımlarından çok daha değerlidir."

- "Turistik seyahate gitmedi, Bay Kemal"

Aliya İzzetbegoviç'in "Her şey bittiğinde düşmanlarımızın sözlerini değil, dostlarımızın sessizliğini hatırlayacağız." ifadesini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu söz bize Peygamber Efendimizin, 'Sizden biriniz bir yanlış gördüğünde eliyle düzeltsin. Buna gücü yetmezse diliyle ihtar etsin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin.' emrini hatırlatıyor. Göçmeler konusunda biz elimizle yapabildiğimiz her şeyi yapıyoruz. Müdahale alanımızın dışındaki konularda her platformda meseleleri dile getirerek dilimizle ihtar görevini de gerçekleştiriyoruz. İşte bugün bakın Başbakanımız, bir heyetle Bangladeş'te. Turistik seyahate gitmedi, Bay Kemal. Nereye gitti? Rohingya Müslümanları var ya Myanmar'dan kovulan, göçe zorlanan, o dereleri, o bataklıkları geçerken bazı çocukların, annelerin, babaların ölümünü sizler de ekranlarda izlemişsinizdir. Oradaki aileleri görmeye, 'onlara nasıl yardım edebiliriz' bunu yerinde tespit etmek için Bangladeş'e gitti. Orada kampları ziyaret edecekler. Bir ay önce Dışişleri Bakanı, eşim, sivil toplum kuruluşları da gitmişti. Takip ediyoruz. Sahra hastanesi vesaire neler yapabiliriz onun üzerinde duruyoruz."

- "Karar, bu zulmün adeta ödüllendirilmesidir"

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki sorunların çoğaldığını ve derinleştiğini belirten Erdoğan, bu sorunlara karşı artık kalple buğzetmekle yetinmeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD tarafından Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması kararına tepki göstererek, şöyle konuştu:

"Kudüs, İsrail'in işgalinden beri kesintisiz şekilde huzursuzluğun, haksızlığın, adaletsizliğin yaşandığı bir yer haline gelmişti. İsrail'in Kudüs ile birlikte tüm Filistin'de uyguladığı devlet terörünün acı görüntüleri hepimizin hafızalarındadır. Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, bu zulmün adete ödüllendirilmesidir, teşvik edilmesidir. Kudüs meselesi sadece kalple buğzedilerek geçiştirilebilecek bir konu değildir. Hatta bu konudaki sorumluluğumuzun gereğini sadece dille ifade ederek de yerine getirmiş olamayız. Kudüs konusunda mutlak somut, elle tutulur, gözle görülür netice almaya yönelik adımlar atmak zorundayız. Müslümanlarla birlikte Hristiyanların da kutsal mekanlarını barındıran Kudüs'ü İsrail gibi işgalci bir gücün insafına terk etmek insanlığı bin yıl geriye götürecek tehlikeli bir sürecin kapısını açmaktır."

- "Allah gözlerini doyursun"

Kudüs gibi mübarek toprakların geçmişte çok büyük acılara şahitlik ettiğini dile getiren Erdoğan, "Üzerine dökülen çok kanı emmek zorunda kaldı. Bugün Kudüs'te ve Filistin şehirlerinde ağlatılan her çocuk, acı çektirilen her anne, vurulan, dövülen, hakaret edilen her insan yaklaşan yeni bir fırtınanın habercisidir. Adaletin olmadığı yerde zulmü vardır ama aynı zamanda bir uyanışta, başkaldırı da vardır. Kudüs meselesi inşallah topyekun insanlığın ve özellikle de Müslümanların uyanışına vesile olacaktır." dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin Filistinliler konusunda üzerine düşeni yaptığını, yapmaya da devam edeceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"70 yıldır göçmen durumunda olan Filistinli kardeşlerimiz yeniden yurtlarına, evlerine kavuşana kadar da bu mücadelemizi sürdürüreceğiz. Adaletten, hukuktan, meşruiyetten asla taviz ve vermeden, teröre, iftiraya, çirkinliğe kesinlikle müsaade etmeden bu mücadeleyi zafere ulaştırmakta kararlıyız."

"Dünya hepimize yetecek, hepimize güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek sağlayacak büyüklüktedir. Yaşarken dünyaya sığmayan insana, öldüğünde iki metrekarenin dahi büyük geldiği bilindiği halde tamahkarlığından geri durmayanların Allah gözlerini doyursun." diyen Erdoğan, iki kapılı bir han olarak gördükleri dünyada sadık yarlarının kara toprak olduğunu unutmadan yollarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konuşmasının ardından, farklı kıtalardan gelip Türkiye'de yaşayan insanları temsilen birer vatandaş hediye takdim etti. Asya'yı temsilen Filistin'in Başkenti Doğu Kudüs'ten gelen vatandaşlar Kubbet-üs Sahra'nın minyatür portresini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.

Recep, Tayyip, Erdoğan isimli Suriyeli üçüzler de sahneye gelerek Erdoğan'a Tüm dünyada yaşayan Suriyeli muhacirler adına hediyelerini verdi.

Türkiye'de yaşayan yabancı vatandaşların görüşlerinin yer aldığı videoların gösterildiği programa, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, futbolcular Fernando Muslera, Ricardo Quaresma ve Samuel Eto'o ile çok sayıda davetli katıldı.

(Bitti)

Haber Ara