Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

Amerikan Yahudileri, İsrail için harekete geçti

ABD ile İran arasındaki gerginliğin her geçen gün artması ve savaş ihtimalinin bulunması, Amerikan Yahudilerini harekete geçirdi. Trump’a mektup yazan 400’e yakın Kongre üyesi, İsrail’in bölgedeki üstünlüğünü sürdürmesi ve çıkarlarının korunmasını istedi. 

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-21 12:46:16

Amerikan Yahudileri, İsrail için harekete geçti

buyuk_64

ABD-İran arasında çıkacak muhtemel bir savaşta en çok etkilenecek ülkelerin başında İsrail'in gelmesi, Amerikan Yahudilerini harekete geçirdi.

İsrail için harekete geçen Amerikan Yahudileri, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bugüne kadar İsrail yanlısı aldığı kararlarla ilgili büyük tepki çeken ABD Başkanı Trump'a mektup yazarak, İsrail'in korunmasını istedi.

400'E YAKIN YAHUDİ KONGRE ÜYESİ, İSRAİL'İN
KORUNMASI İÇİN TRUMP'A MEKTUP YAZDI

JTA'nın haberine göre, İsrail destekçisi yaklaşık 400 Yahudi Kongre üyesi, ABD Başkanı Trump'a, İsrail'in Suriye'deki iç savaşla ilgili çıkarlarını korumalarını isteyen bir mektup hazırladı.

Temsilciler Meclisi üyeleri ve Senato üyelerinden gönderilen mektupta; Trump'a, İsrail'in bölgedeki niteliksel askeri üstünlüğünü sürdürme konusunda destek ve askeri malzeme yardımı yapılması çağrısında bulunuldu.

RUSYA VE İRAN'IN ESED'E VERDİĞİ
DESTEĞİN ÇEKİLMESİNİ İSTEDİLER

Mektupta; Rusya ve İran'ın, Esed rejimine verdiği desteği geri çekmesi ve İran'ın müttefiki olan Lübnan Hizbullah'ına uygulanan yaptırımların da artırılması istendi.

Mektupta, “Bölge krizdeyken, İsrail'in kendisini savunma hakkını desteklemeye devam etmeliyiz. Bölge kritik bir dönemden geçiyor, dostumuz İsrail'i sahip çıkmalıyız” deniliyor.

Mektupta ayrıca Trup'tan, terör tehlikesinin son bulmadığı gerekçe gösterilerek ABD askerlerini Suriye'den çekmemesi ve yakın müttefiklerini yalnız bırakmaması çağrısında bulundu.

Mektup Kongrenin önde gelen üst düzey dış politika milletvekilleri öncülüğünde hazırlandığı belirtilerek; mektubun hazırlanmasında büyük rolu olan isimlerin başında da Meclis Dışişleri Komitesi'nin başkanı Eliot Engel, Cumhuriyetçi R-Texas'tan Michael McCaul, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı R-Idaho ve James Risch ile Demokrat'taki Robert Menendez'in geldiği açıklandı.

200 ABD ASKERİNİ, SURİYE'NİN İSRAİL
SINIRINA YERLEŞTİRECEK

ABD Başkanı Trump, geçen aralık ayında beklenmedik bir şekilde Pentagon'a, Suriye'deki tüm Amerikan güçlerinin 30 gün içinde çekilmelerini emrettiğini açıklamıştı.
Trump'ın bir ay içinde Suriye'den çekilme kararından sonra Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmeden sonra 'çekilme' konusunda çelişkili açıklamalar yaparak kamuoyunu şaşırtmıştı.
Trump, geçen Mart ayında yaptığı açıklamada ise, Suriye'den çekilme sonrasında önce 200, daha sonra 400 asker bırakacağını belirterek; bu askerlerin 200'ünün İsrail sınırına yakın yerleştirileceğini açıklamıştı.

Haber Ara