Dolar

32,5070

Euro

34,9842

Altın

2.432,37

Bist

9.810,09

Amerikan televizyon kanalı CNBS: Koronavirus, Trump'ın planlarını mahvediyor

Amerikan televizyon kanalı CNBS, ABD kamu borcunun bu yıl Trump'ın koronavirüs salgınının sonuçlarıyla başa çıkma politikaları nedeniyle 25 trilyon doları aşacağını öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-24 11:46:13

Amerikan televizyon kanalı CNBS: Koronavirus, Trump'ın  planlarını mahvediyor

Amerikan televizyon kanalı CNBS, ABD kamu borcunun bu yıl Başkan Donald Trump'ın koronavirüs salgınının sonuçlarıyla başa çıkma politikaları nedeniyle 25 trilyon doları aşacağını öne sürdü.

CNBS'nin analiz haberi şöyle:

Ülke çapındaki eyaletler ve belediyeler, COVID-19'un hızla yayılmasını engellemek için restoranlar, barlar, spor salonları, sinemalar, okullar ve kamu toplantılarını kapattı.

Belirsizlik nedeniyle ABD borsası çöktü, işsizlik keskin bir şekilde arttı ve milyonlarca işçi en azından önümüzdeki birkaç hafta içinde maaşsız kaldı. Sadece geçtiğimiz hafta, Michigan'da işsizlik ödeneği talepleri yüzde 2100 arttı.

Ekonomi ve halk sağlığı sorunlarını çözmek için Kongre şu anda 1,3 ila 1,4 trilyon dolar arasında değişen büyük bir yardım paketi üzerinde çalışıyor. Toplamda, Beyaz Saray, gelecekteki ekonomik teşvik fonunda 2 trilyon dolar veya daha fazla ipucu veriyor.

Teşvik harcamaları ABD bütçe açığını bu mali yıl için planlanan yaklaşık 1 trilyon dolar artırıyor.

Kamu borcu hali hazırda yaklaşık 23.5 trilyon dolar olduğu için önümüzdeki aylarda 25 trilyon dolara veya daha fazla yükselebilir.

Donald Trump göreve geldiğinde, ABD kamu borcu yaklaşık 20 trilyon dolardı. Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında Trump sekiz yıl içinde kamu borcunu ortadan kaldırma sözü verdi. Bunun için Trump yüzde 6'lık ekonomik büyüme öngördü.

Aslında, ABD yıllık GSYİH büyümesi, Trump'ın vaat ettiği seviyenin yarısından daha azına ulaştı: 2018'de yüzde 2.9. Ekonomik yardım paketlerinin günden güne nasıl büyüdüğü göz önüne alındığında, ABD kamu borcunun Trump'ın 2025 vaadiyle tasfiye edilmesi pek mümkün görünmüyor; aksine, borç büyüyor.

Kongrede geliştirilen teşvik paketine ek olarak, Federal Rezerv Sistemi (FRS) Pazartesi günü ekonomiyi güçlendirmek için bir dizi ek önlem açıkladı.

Merkez bankası ekonomiyi canlandırmak için gerektiği kadar teminat ve devlet tahvili almayı planlıyor. Bu ayın başında Federal Reserve, kısa vadeli para piyasalarına 1,5 trilyon dolar kazandırdı. Fed ayrıca faiz oranlarını geçen hafta yüzde sıfıra indirdi.

Sağlık uzmanları ve bazı başkanlık idaresi yetkilileri, koronavirüs salgınını durdurmak için işletmelerin haftalarca kapalı kalacağına düşünürken, Başkan Trump geçen Pazar günü farklı bir yaklaşım umduğunu söyledi.

Pazartesi günü, US New York Times bazı Cumhuriyetçi milletvekillerinin ve başkanlık yönetimi yetkililerinin sağlık uzmanlarının önerileri nedeniyle ekonominin durduğunu hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi. Bazıları, koronavirüs pandemisi devam ederken daha fazla insanın işe dönmesini sağlamak, ekonomiyi ayakta tutmak için federal yönergeleri ayarlamayı umuyor.

Haber Ara