Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Amerikan siyasetinde 'yabancı para akışı' tartışması

Partilere ve başkanlık yarışı sırasındaki süreçlerde yapılan bağışlar vasıtasıyla Amerikan siyasi sistemine giren yabancı para akışı son günlerde ABD gündemini meşgul ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-25 10:45:54

Amerikan siyasetinde 'yabancı para akışı' tartışması

Gerek Cumhuriyetçiler gerekse Demokratlar Amerikan seçimlerine yönelik yabancı müdahalelere şiddetle karşı çıksa da her iki partinin de yabancı kaynaklardan bağış aldıkları biliniyor.

Amerika'nın Sesi internet sitesine göre miktarı belirtilmeyen yabancı kaynaklı milyonlarca dolar, gizlice Amerikan siyasi sistemine akıtılıyor.

Uluslararası Politika Merkezi'nden Ben Freeman'a göre ”Amerika'daki seçimlere yabancı para karışmasının tehlikeli yanı, Amerikan demokrasisi ve egemenliğine ciddi bir saldırı olması."

TRUMP'IN KİŞİSEL AVUKATI RUSLARDNA PARA ALMAKLA SUÇLANMIŞTI

Savcılar, kısa süre önce Başkan Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani'nin yakın çevresini, kimliği belirtilmeyen bir Rus işadamının Amerikalı siyasi adaylara bir milyon dolar değerinde yabancı para aktarmasını sağlamakla suçladı.

AZİL SÜRECİNE DENK GELDİ

Kriminal suçlamalar, Başkan Trump'ın siyasi rakibi Joe Biden'ı soruşturması için Ukrayna'ya baskı yaptığı iddiaları üzerine başlatılan azil sürecine denk geldi.

İFADE SÜRECİNDE YENİ İDDİALAR ORTAY AÇIKIYOR

Ukraynalı Lev Parnas ve Belarus doğumlu Igor Fruman'ın Ukrayna'ya yönelik baskı kampanyasında Giuliani'yle birlikte çalıştığı iddia ediliyor.

OBAMA'NIN KAMPANYASINA SUUDİLER PARA AKITTI

Öte yandan Amerikalı bir siyasi aracı, Suudi Arabistanlı bir işadamının eski Başkan Barack Obama'nın 2012'de yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyaya yasadışı yollardan para aktarılmasını sağladığı şeklindeki suçlamaları kabul etti.

"YASAL DA OLSA GİZLİ BAĞIŞLAR YASAKLANSIN"

Siyasette şeffaflığı savunanlar, yabancı para akışını durdurmak için Ulusal Silah Birliği NRA gibi siyasi eylem gruplarının yasal ancak gizli olarak yaptığı bağışların yasaklanması çağrısında bulunuyor.

NRA, geçen yıl Rusya'dan bağış aldığını kabul etmiş ancak Amerikan seçimlerinde sadece ülke içinde toplanan fonları kullandığını açıklamıştı.

Freeman, ”Bu gibi veriler kapalı kapılar ardında saklı kaldığı sürece Amerikan siyasetinde hesap verme sorumluluğu o derece azalacak. Yabancı paranın ve yabancı etkinin Amerikan seçimlerine müdahale etme olanakları da o ölçüde artacak” diyor.

İSİM AÇIKLAMAK ZARAR VERİR Mİ?

Ancak siyasi gruplara bağışta bulunanların kimliğinin açıklanması, mahremiyeti savunan bazı çevrelere göre yarardan çok zarar getirebilir.

İfade Özgürlüğü Enstitüsü'nden Brad Smith, ”Elimizde birçok kişinin bu yüzden işten atıldığına ilişkin kanıtlar var. Ya da şirketlerin boykot edildikleri ya da tacize uğradıkları gerekçesiyle istemeyerek de olsa bazı çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldıklarını biliyoruz. Bazı durumlarda fiziksel saldırıya uğrayanlar olduğunu gösteren kanıtlar da var” diyor.

 

Haber Ara