Dolar

32,5990

Euro

34,8077

Altın

2.502,96

Bist

9.435,31

Amerikalı yazar Ryan McMaken: ABD'nin son bombalaması, Irak Savaşı'nı kaybettiğini gösteriyor

Yazar Rayn McMaken, Miles Wire için kaleme aldığı “ABD'nin son bombalaması, Irak Savaşı'nı kaybettiğini gösteriyor” başlıklı makalesinde, “ABD'nin, Irak'a karşı yeni bir savaşın fitilini ateşlemesiyle, ABD savaşının tamamen başarısız olduğu açıkça görülüyor” yorumunda bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 09:49:14

Amerikalı yazar Ryan McMaken:  ABD'nin son bombalaması, Irak Savaşı'nı kaybettiğini gösteriyor

ABD hükümeti, Irak'ın ABD karşıtı İran güçleri barındırdığını ve bombalanması gerektiğini söylüyor. Dün (önceki gün) ABD, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nı bombalayarak İranlı bir general ve iki Iraklı politikacı da dahil olmak üzere yedi kişiyi öldürdü. Bu arada, ABD'li denizciler, Iraklı bir milletvekilini ve milis liderini ele geçirmek için "tutuklama baskınları" adı verilen bir hareketle Irak egemen topraklarını işgal etti.

Peki Irak, İran güçleriyle çalışan ABD karşıtı politikacılar ve milis liderleriyle nasıl bu kadar dolu?

2003 Irak işgali,  Irak'ı Batı tarzı bir demokrasiye ve İslam dünyasındaki ABD kuvvetleri için dostane bir karakola dönüştürecek miydi?

En azından o zaman vaad ettiğimiz şey buydu. Ancak, savaş için verilen diğer nedenler gibi, Washington'dan beklediğimiz olağan yalanlardı.

2003 İSTİLASI İÇİN GEREKÇELER

Birleşik Devletler rejimi, 2003 yılında anayasaya aykırı ve haksız Irak işgalini haklı çıkarmaya çalışırken, çok çeşitli vaadlerde bulundu.

Birincisi, elbette, işgalin 11 Eylül için bir çeşit hile olmasıydı. Bu o zaman bile tartışılmıştı, ancak Irak rejimi ile 11 Eylül arasında bir bağlantı olduğunu öne sürerek, savaşın "bizi güvende tutacağına" ikna edilebilirdi.

Daha bilgili olan 11 Eylül bağlantısının saçmalık olduğunu biliyordu, bu yüzden daha fazlasına ihtiyaçları vardı.

Savaş için diğer gerekçeler:
• Irak'ta kitle imha silahları (KİS) var.
• Saddam Hüseyin kötü bir adam ve cezalandırılması gerekiyor.
• ABD işgali Irak'ı liberal demokrasiye dönüştürecek.
• Irak, ABD dostu bir rejim olacak ve savaşın sonunda Irak Orta Doğu'da özgür bir ülke olacak.

İlk sebep o zamandan beri de çürütüldü. Colin Powell ve Bush yönetimi sadece kitle imha silahları hakkında yalan söylüyordu.

Ve sonra Saddam Hüseyin'in kötü bir adam olduğu iddiası vardı ve bu yüzden ABD tarafından kaldırılması gerekiyor. Bu, her zaman bu konuda ikiyüzlülük seçeceğine sahipti, özellikle de ABD o zamandan beri, şimdi olduğu gibi, çok çeşitli acımasız ve liberal olmayan rejimlere sponsorluk yaptı ve onayladı. Ne de olsa ABD'nin Irak'a karşı ilk savaşı, insan haklarına saygısız, baskıcı bir İslamcı rejim olan Kuveyt'i "kurtarıcı" olarak haklı çıkarıldı. Bu savaşın diğer baş yararlanıcısı (İsrail devletinin yanı sıra) tamamen Hıristiyanlığı yasaklayan Suudi Arabistan oldu.

Dolayısıyla, ABD rejiminin insan haklarına önem verdiği fikri, yalnızca ABD dış politikası hakkında kesinlikle hiçbir şey bilmeyenlerle yankı buluyor.

ABD'nin en son Irak'ı bombalaması sayesinde, savaşın Irak'ın ABD dostu, insan hakları seven bir demokrasiye dönüşeceğini iddia eden son iki gerekçe de artık belirgin bir saçmalık haline geldi. Örneğin, ABD Dışişleri Bakanlığı şu anda tüm Amerikalılara Irak'tan ayrılmalarını tavsiye ediyor:
“ABD Büyükelçiliği, Amerikan vatandaşlarını Irak'tan hemen ayrılmaya çağırıyor. ABD vatandaşları mümkün olduğunda havayolu ile ayrılmalı ve bunu yapamadıkları takdirde kara yoluyla diğer ülkelere gitmelidir. ABD Büyükelçiliği bileşiğine İran destekli milis saldırıları nedeniyle, tüm konsolosluk operasyonları bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı. ABD vatandaşları Büyükelçiliğe yaklaşmamalıdır.”

Başka bir deyişle Irak, Amerikalıların güvensiz olduğu ve ABD büyükelçiliğinin büyükelçilik olarak işlev göremediği bir yerdir.

Irak parlamentosu ile İran kuvvetleri arasındaki ittifak, ABD karşıtı güçlerin ülke içinde serbestçe hareket edebileceği noktada.

Dün, Thomas Massie, bir makaleden alıntı yaparak ve yazdığı açık sonucunu açıkladı:
“Bağdad hükümetinin ABD'nin düşmanı olduğunu kabul etmek, sadece Irak savaşının bir hata olmadığını değil, sonucunun İran için bir nimet olduğunu kabul etmektir. Bizi buna sürükleyen aynı başarısız generaller ve sivil liderler bunu kolayca kabul etmeyecekler. ”

ABD'nin Irak'ı işgalinden önce, elbette Irak, İran güçleri için oldukça elverişsizdi.

Saddam Hüseyin İran'ın zorlu bir düşmanıydı ve Irak'ı İran'a karşı sekiz yıllık bir savaşta yönetmişti. Ancak, Bush yönetimi - belki de Bush ailesi ile kanlı İslamcı Suudi diktatörler arasındaki yakın ve sevecen bağlardan dolayı - Irak'taki laik İran karşıtı rejimin gitmesi gerektiğine karar verdi.

Daha sonra gelenler, ABD rejiminin savaşı haklı çıkarmak için verdiği hayali vaatleri eşleştirmeye hiç yaklaşmadı. ABD işgalinden bu yana Irak, iç savaşa isyan etmekten kaçındı ve Saddam Hüseyin'in yokluğunda, El Kaide ve IŞİD gibi terör örgütleri bölgede önemli dayanaklar elde edebildi. Libya ve Suriye'de olduğu gibi, ABD teröristleri "demokrasiyi yayar".

Bugün Irak ara sıra seçim yapabilir, ancak bu, mevcut rejimin insan haklarına daha fazla önem verdiğini göstermiyor. Oradaki durumu bir önceki rejimde yer alan insan haklarının iyileştirilmesi olarak tanımlamak son derece yanlış olur. Bush yönetiminin işgali sayesinde, örneğin Irak'taki Hüseyin rejimi tarafından korunan Hıristiyan cemaatleri çeşitli İslamcı ayaklanmalarla yok edildi. Dahası, Irak'ın ABD tarafından yok edilmesi bölgesel iktidarın Suudi Arabistan lehine daha fazla eğilmesiyle rejimin hem yerli hem de Yemen gibi komşu ülkelerdeki düşmanlara karşı terör kampanyalarını yürütmesini güçlendirdi.

ESKİSİ GİBİ YENİ BİR SAVAŞ

Ancak ABD'nin Irak'a karşı yeni bir savaşın fiili olarak ilan edilmesiyle, ABD savaşının tamamen başarısız olduğu açıkça görülüyor.

İşgal asla ABD yanlısı bir rejim kurmadı ve aslında Irak'taki Şii çoğunluğunun İran'daki dindarlarıyla daha büyük ittifaklar yoluyla haklarını güvence altına almasının yolunu açtı.

Şimdi Pentagon bize Irak milletvekillerini tutuklaması ve ABD çıkarlarını korumak için yine Irak'a daha fazla birlik göndermeyi planlaması gerektiğini söylüyor. Warhawks bunun İranlı arabulucuların sonucu olduğunu iddia edecek. Aslında, Pentagon çatışmayı ABD'nin Irak topraklarında İran'la savaştığı bir çatışmayı çevrelemeye çalışıyor. Bu, yıllardır Afganistan'daki başarısız savaşın durumu hakkında yalan söyleyen ve vergi mükelleflerinden bilgileri gizlemeye çalışan Pentagon ile aynı.
Ancak hata yapmayın: Irak rejiminin kendisi ABD dostu bir rejim değildir ve bu gerçek, Irak savaşının bir kez daha savaşın destekçileri tarafından belirlenen her metrikte başarısız olduğunu göstermektedir. 3 Ocak'ta ABD'deki iki büyük Şii grubun liderleri ABD birliklerinin Irak'tan sınır dışı edilmesi çağrısında bulundular.
ABD savaş devletinin güneybatı Asya'da yeni bir savaşa daha hazır olması için hazır olun. Ancak son başarısız savaşın mimarlarından hiçbirinin başarısızlıklarını kabul etmesini beklemeyin.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

https://mises.org/wire/uss-latest-bombing-shows-us-lost-iraq-war

Yazar: Rayn Mcmaken

Mises Enstitüsü'nde kıdemli editördür. Ryan, Colorado Üniversitesi'nden ekonomi ve siyaset bilimi derecelerine sahiptir ve 2009-2014 yılları arasında Colorado Konut Bölümü'nde iktisatçıydı. Commie Cowboys: Burjuvazi ve Batı Türündeki Ulus Devlet'in yazarıdır.

Haber Ara