Dolar

32,6273

Euro

34,7472

Altın

2.502,93

Bist

9.524,59

Amerikalı analist Koribko: Soykırımı yapan Ermenistan

Amerikalı siyasi analist Andrew Koribko, soykırımı yapanın Azerbaycan değil Ermenistan olduğunu belirterek, “Bu sinsi devlet, bir milyondan fazla insanı etnik temizliğe maruz bıraktı, özellikle Hocalı soykırımı sırasında hayatlarını mahvetti ve kurbanlarını kendi topraklarından kovdu” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-13 13:38:44

Amerikalı analist Koribko: Soykırımı yapan Ermenistan

Rus-Amerikalı siyasi analist  ve gazeteci Andrew Koribko, soykırımı yapanın Azerbaycan değil Ermenistan olduğunu belirterek, “Bu saldırılar daha fazla trajedi ve acıya neden olmadan durdurulmalı: "Bu sinsi devlet, bir milyondan fazla insanı etnik temizliğe maruz bıraktı, özellikle Hocalı soykırımı sırasında hayatlarını mahvetti ve kurbanlarını kendi topraklarından kovdu” dedi.

Ermeni ayrılıkçı lider Arayik Harutyunyan, Azerbaycan'ı bir "soykırım politikası" yürütmekle suçluyor, ancak bu politikayı sadece bugün değil, tarihsel olarak da Ermenistan bunu sürekli yapıyor. Bu, Rus kökenli Amerikalı siyasi analist Andrew Koribko'nun Azvision.az'a yaptığı özel bir açıklamada belirtildi.

"Sovyetler Birliği'nin sonlarına doğru patlak veren etnik çatışmalardan sonra oradaki tüm Azeriler Ermenistan'a kaçmak zorunda kaldı ve Ermeni ayrılıkçılar, Batı Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan topraklarında yaşayan yaklaşık bir milyon yerli Azerbaycanlıyı etnik temizliğe maruz bıraktı. Ve şimdi de Ermenistan, geçtiğimiz günlerde Moskova'da ulaşılan insani ateşkes kurallarına aykırı olarak Azerbaycan'ın en büyük ikinci şehri olan Gence'ye ikinci kez saldırarak sivilleri öldürdü. Son saldırı, zayıflıklarının ve çaresizliklerinin bir göstergesidir, "diyen analist Koribko, karşı saldırı sırasında Azerbaycan'ın işgal altındaki birkaç köyü kurtardığını ve bunun da Ermeni ayrılıkçılarını ve destekçilerini Erivan'da dezavantajlı duruma düşürdüğünü belirtti.

Analist Andrew Koribko'ya göre, Rusya'nın çatışmaya diplomatik müdahalesi, AGİT Minsk Grubu aracılı barış süreci ve Ermenistan'ın yasadışı olarak işgal edilmiş Azerbaycan topraklarından derhal, koşulsuz ve tamamen geri çekilmesi çağrısında bulunan dört BM kararının uygulanmasını içerdiğini belirterekk şunları söyledi:

"Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkelerinde ateşkesi reddeden aşırı milliyetçi güçlerin yoğun baskısı altında. Konsey tarafından kabul edilen dört kararda belirtilen kurallara uymak yerine, Azerbaycan'ı kışkırtmak amacıyla Gence'ye saldırarak ülkesindeki siyasi radikallerinin iradesine tabi olduğunu gösterdi.
Gence'ye yapılan ilk saldırının ardından Azerbaycan temsilcileri, Rusya'nın Ermenistan'daki ortaklarının bir oyun oynadığının farkına varması için bu planı açığa çıkardı. Şehrin son ateşkes anlaşmasından bu yana iki kez saldırıya uğraması, Ermenistan'ın kelimenin tam anlamıyla kurnaz bir devlet haline geldiğini gösteriyor. Rusya'nın Ermenistan üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu ve Moskova'nın Erivan'ı ateşkese uymaya ikna edemeyeceği açık. İkinci Gence saldırısı sadece bir savaş suçu değil, aynı zamanda Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un nihai bir ateşkes anlaşmasına varmak için çok çalışmasının ardından Rus diplomasisine yapılan bir tokattır. Ermenistan, Dağlık Karabağ sorununu sözde bir "medeniyetler çatışması" olarak algıladığı için kasıtlı olarak sivilleri hedef alıyor. Yakın tarihli bir röportajda Paşinyan, Hristiyanlık ile İslam arasındaki dini savaşın örtbas edilmesinin "Artsakh'taki cephenin bir medeniyetler çatışması ve hayatta kalma savaşı haline geldiğini" söyleyerek bunu kabul etti. Bu tehlikeli retorik, sadece Ermenistan'ın soykırım niyetlerini ortaya çıkarmakla kalmamalı, aynı zamanda uluslararası topluluğun tüm üyeleri tarafından kınanmalıdır. "

Analist Andrew Koribko, soykırımı yapanın Azerbaycan değil Ermenistan olduğunu ekledi. Bu saldırılar daha fazla trajedi ve acıya neden olmadan durdurulmalı: "Bu sinsi devlet, bir milyondan fazla insanı etnik temizliğe maruz bıraktı, özellikle Hocalı soykırımı sırasında hayatlarını mahvetti ve kurbanlarını kendi topraklarından kovdu. Azerbaycan, BM Şartı'nın 51. Maddesi uyarınca kendini savunma hakkına sahip, ancak hükümet hala çatışmaya barışçıl bir çözümü tercih ediyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya'nın arabuluculuğundaki ateşkes anlaşmasını ve BM'yi memnuniyetle karşıladı. 

Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik karşı saldırısını durdurması ikna edici görünmüyor. Barış sürecinin çözümünde en büyük yabancı parti ve çatışmanın tarafları arasındaki ana arabulucu olan Rusya, kurnaz Ermeni devletine baskı yapma sorumluluğuna sahiptir. Erivan'ın sivilleri hedef almasına izin verilmemeli; çünkü bu Erivan'ın Azerbaycan'a karşı soykırım savaşını sürdürecek. Uluslararası toplumun Ermenistan'ı kınaması ve liderliğine uluslararası hukuka uyması için ciddi baskı yapması önemlidir, aksi takdirde sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacaklar.

Kaynak: Azvision.az

 

Haber Ara