Dolar

32,5697

Euro

34,9273

Altın

2.427,49

Bist

9.722,09

'Amerika, Suudi Arabistan'a petrol tesislerine saldırıyı İran'ın yaptığını bildirdi'

The Wall Street Journal'ın iddiasına göre Amerika, Suudi makamlarına Arabistan'ın petrol tesislerine saldırının 'İran topraklarından' düzenlendiğini aktardı. Fakat Suudi Arabistan, Amerikalıların sunduğu delilleri yetersiz gördü ve konuyla ilgili kesinlik olmadığını belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-17 11:27:13

'Amerika, Suudi Arabistan'a petrol tesislerine saldırıyı İran'ın yaptığını bildirdi'

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Beyrut'tan güvenlik muhabiri Dion Nissenbaum, Dubai'den enerji muhabiri Summer Said ve Tunus'tan Ortadoğu muhabiri Jared Malsin imzasıyla The Wall Street Journal'da yayınlanan bir habere göre ABD, "Aramco'ya saldırının sorumlusunun İran olduğuna ilişkin istihbarat raporlarını Suudi Arabistan ile paylaştı."

İşte ayrıntılar: 

ABD istihbaratı, İran'ın Suudi Arabistan'ın petrol endüstrisine yönelik zayıflatıcı bir saldırı gerçekleştirdiğini, yetkililerin, Washington ve Suudi Arabistan'ın İran'a nasıl tepki vereceğini ve petrol fiyatları konusunu tartıştığını belirtti.

YRUMP, İRAN'LA KAÇINMAK İSTEDİ; SUUDi ARABiSTAN BM'DEN YARDIM İSTEDİ

Halka açıklanmayan ve Pazartesi günü gerçekleştiği belirtilen değerlendirmede Trump'ın İran'la savaşmaktan kaçınmak istediğini söylediği; Suudi Arabistan'ın ise Birleşmiş Milletler uzmanlarından saldırının sorumlularını belirlemeye yardım etmelerini istediği aktarıldı.

Saldırı sonrası petrolün varil fiyatı yüzde 15 artışla 69.02 dolara yükseldi. Bu, otuz yılda yaşanan en büyük kayıp. 

Piyasalar, en son Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgal etmesinin ardından yapılan askeri müdahale sonucu günde 4 milyon varil üretim kaybı yaşamıştı.

 

ABD, SUUDİ ARABİSTAN'A "İRAN YAPTI" DEDİ

ABD yetkilileri, İran'ın Cumartesi günü Suudi petrol tesislerine 20'den fazla drone saldırısı başlattığına ilişkin istihbarat raporlarını Suudi Arabistan ile paylaştı.

SUUDİLER "DELİLLER YETERSİZ" DİYOR

Ancak Suudi yetkililer, ABD'nin sunduğu bilgilerin saldırının İran'dan başlatıldığına ilişkin karar vermek için yeterli olmadığını söyledi.

ABD'li yetkilileri, önümüzdeki günlerde Suudilerle daha fazla bilgi paylaşmayı planladıklarını söyledi.

SUUDİLER DE İRAN'I SORUMLU TUTMAZSA KARŞILIK VERİLEMEYEBİLİR

ABD'li yetkililer, Riyad yönetiminin saldırıya ilişkin benzer bir sonuca ulaşmaması durumunda, İran'a "bölgesel işbirliği içinde bir yanıt verilemeyebileceğini düşünüyor.

SUUDİ ARABİSTAN ARAŞTIRMA İSTİYOR

Suudi Arabistan, ABD'li uzmanları araştırmaya davet edeceğini ve saldırıya karşı nasıl cevap vereceğine karar vermeden önce sonuçları bekleyeceğini söyledi.

ABD, YEMEN'DEKİ UZMANLARI GELMESİNİ İSTEDİ

ABD yetkilileri, Yemen'deki çatışmalarda kullanılan silahları araştıran uzmanların Suudi Arabistan'a gelmelerini istedi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Kelly Craft, BM Güvenlik Konseyi'ne “ortaya çıkan bilgilerin ışığında sorumluluğun İran'a ait olduğunu" söyledi.

ABD'nin likit müttefiklerindne biri olan İngiltere ise saldırının araştırılmasını belirtti.

ABD ve SUUDİ YETKİLİLER FARKLI ŞEYLER DÜŞÜNÜYOR

ABD ve Suudi yetkililer nasıl cevap verecekleri konusunda bölündüler. Bazıları İran'ı askeri olarak vurmak istiyor, bazıları da girişilecek bir saldırının daha geniş bir bölgesel mücadeleyi tetikleyebileceğinden endişe duyduğunu belirtti.

RUHANİ-TRUMP GÖRÜŞMESİ İÇİN ÇABALAR BALTALANDI

Gelişmeler, önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Trump ve İran Devlet Başkanı Ruhani arasında görüşme gerçekleşmesi için sarf edilen çabaları baltaladı.

İran dün (16 Eylül 2019) Ruhani'nin görüşmeyeceğini bildirdi. Ayrıca Aramco'ya saldırıyı "Husilerin kendini savunma eylemi" olarak tanımladı.

TRUMP: ASKERİ SEÇENEĞİ DÜŞÜNMÜYORUM

Pazartesi günü, Trump henüz askeri seçenekleri düşünmediğini ve Suudi Arabistan'ın herhangi bir yanıtta merkezi bir rol oynamasını beklediğini söyledi.

Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer yönetim yetkililerinin yakında Suudi Arabistan'a seyahat edeceğini belirtti.

Haber Ara