Dolar

32,3409

Euro

35,1220

Altın

2.240,45

Bist

8.901,25

''Amerika Nasıl İşkence Yapar?'' Guantanamo mahkumu yaşadıklarını çizime döktü

ABD'deki terör suçlularının bulunduğu Guantanamo Cezaevi'nde 4 yıl kalan bir mahkum, burada gördüğü işkenceyi resmetti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-06 08:07:11

''Amerika Nasıl İşkence Yapar?'' Guantanamo mahkumu yaşadıklarını çizime döktü

El Kaide'ye üye olmak suçlamasıyla tutuklanan Abu Zubaydah adlı mahkum, söz konusu cezaeviyle ilgili 61 sayfadan oluşan bir rapor sundu. "Amerika Nasıl İşkence Yapar"(How America Tortures) adlı raporda Zubaydah, kendisine yapılan işkence yöntemlerini sekiz farklı görselle resmetti. Çizimler sanığın avukatı Mark. P. Denbeaux tarafından paylaşıldı.

Zubaydah yaptığı çizimlerde söz konusu işkence yöntemlerinin çoğunun ilk kez kendisinde denendiğini, ABD istihbarat servisi CIA görevlilerinin bunu Tayland'daki üslerinde Ağustos 2002'de yapmaya başladığını belirtiyor.

7_40

Bugüne kadar suç teşkil edecek herhangi bir eylemde bulunduğu kanıtlanamayan 48 yaşındaki Zubaydah, çizdiği sekiz farklı görselde her işkence yöntemini farklı başlık altında tanımlıyor. Kutuda hapsetme, basınçlı suyla işkence, vücudu parmaklıklara kilitleyerek germe, kafası kutuya geçilmiş bir şekilde sandalyeye kelepçeleme, elleri kelepçeli şekilde duvara başını çarpma gibi başlıklar kullanan Zubaydah'ın her görselde vücudunun çırılçıplak ve başının kazınmış olduğu en dikkat çeken ayrıntılar arasında.

3_171

Zubaydah New York Times'ın haberleştirdiği raporda en kötü işkence yöntemlerinden birinin uykusuz bırakma olduğunu belirtiyor. Zubaydah, elleri ve ayaklarının ters bir şekilde kelepçelendiğini, her fırsatta yüzüne su döküldüğünü ve dar bir alanda hapsedilerek 2-3 hafta kadar uykusuz kaldığını söylüyor. Filistin asıllı mahkum tam 83 defa vücudunun yatağa bağlandığını ve yüzüne su dökülmek suretiyle boğulma tehlikesi geçirdiğini ifade ediyor. Olayı araştıran ABD'li Başsavcı Jay S. Bybee'ye göre ise Zubaydah, yaklaşık 11 gün boyunca CIA görevlileri tarafından işkence edilerek uykusuz bırakıldı.

6_54 "ÇOK ACI VERİCİ BİR DENEYİM"

Zubaydah ayrıca vücudunun zar zor sığdığı küçük bir kutuya konulan Guantanamo'daki ilk mahkum olduğunu belirterek, "Beni küçük bir kutunun içerisine kitlediler. Ben buna köpek kutusu adını veriyorum. Kutuya oturmaya çalışıyorum ancak nafile. Kutu çok dar. Kıvrılmak istiyorsun ancak ellerin ve ayakların kelepçeli olduğu için bunu da yapamıyorsun. Çünkü çok sıkı bir şekilde bağlanmış. Bu çok acı verici bir deneyimdi. Bilinçsiz bir şekilde sürekli çığlık atıyordum." diyor.

2_244 MAHKUMLAR İŞKENCE YERLERİNİ 'ZİNDAN' OLARAK TANIMLIYOR

Guantanamo'da bu şekilde 100'den fazla mahkuma işkence edildiği, işkence programını ve yöntemlerini hazırlamaları için uzmanlık alanları psikiyatri olan iki CIA ajanının görevlendirildiği belirtiliyor. Çoğu mahkum işkence gördükleri yeri "zindan" diye tanımlarken, söz konusu işkence odalarında özel muhafız ve bazı sağlık görevlilerinin de görev yaptığı biliniyor.

1_248

Abu Zubaydah 2002 Mart'ında Pakistan'ın Faysalabad kentinde çıkan bir çatışmada ABD askerlerince tutuklanmış. Kendisi ağır yaralanmasına rağmen CIA'in deniz aşırı hapishanelerine gönderilmiş. Daha sonra yapılan istihbarat analizlerine göre Zubaydah'ın El Kaide militanı olmadığı ve 11 Eylül saldırılarıyla ilgili herhangi bir bilgiye de sahip olmadığı ortaya çıktı. Zubaydah ilk tutuklandığında El Kaide'ye bağlı bir teğmen olduğu sanılıyordu.

4_132 GUANTANAMO 11 EYLÜL SALDIRILARI SONRASI KURULDU

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan Guantanamo Cezaevi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ardından ABD'nin Afganistan'ıı işgali sonrası kuruldu. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen yasayla terör zanlılarının getirildiği hapishaneye ilk tutuklular 11 Ocak 2002'de konuldu.

Uluslararası Af Örgütü, Guantanamo'nun askeri hapishane olarak kullanılmasının yasa dışı olduğunu belirtirken, yapılan uygulama ve sorgulama tekniklerini de "insan hakları ihlali ve büyük bir skandal" olarak tanımlamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ise hazırladığı raporlarda söz konusu cezaevinde yapılan hak ihlallerine birçok kez dikkati çekmişti.

OBAMA'NIN SEÇİM VAATLERİNDEN BİRİ GUANTANAMO'YU KAPATMAKTI

ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığı devralmadan önceki en önemli vaatlerinden biri Guantanamo'yu kapatmaktı ancak iki dönem seçildiği başkanlık dönemince bazı girişimler olsa da bu cezaevi açık kaldı.

Beyaz Saray yönetimi 2015'in yaz aylarında cezaevinin kapatılması planlarında son aşamaya gelindiğini açıklamış ancak Obama, içinde Guantanamo hapishanesinin kapatılmasını engelleyen hükümlerin de yer aldığı 2016 yılı Ulusal Savunma Yetki Tasarısı'na imza atmıştı. Guantanamo'da hala yüzlerce mahkum olduğu sanılıyor.

Haber Ara