Dolar

32,3158

Euro

35,0931

Altın

2.296,68

Bist

9.041,61

Amerika Başpiskoposu: Ayasofya’dan vazgeçmeyeceğiz

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin yankıları sürüyor. Amerika Başpiskoposu Elpidophoros, “Müze statüsüne kavuşana kadar Ayasofya sorunu üzerinde çalışmayı asla bırakmayacağız” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-27 11:48:43

Amerika Başpiskoposu: Ayasofya’dan vazgeçmeyeceğiz

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin yankıları sürüyor. 

BBC World Tonight şovuyla yapılan radyo röportajında Amerika Başpiskoposu Elpidophoros, Türkiye'ye açık bir mesaj gönderdi.

Başpiskopos Elpidophoros, “Müze statüsüne kavuşana kadar Ayasofya sorunu üzerinde çalışmayı asla bırakmayacağız” dedi.

Beyaz Saray'da Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence ile yaptığı görüşmeler hakkında da bilgi veren Başpiskopos Elpidophoros, Amerikalı liderlerin taleplerini destekledikleri ve aslında Türkiye'deki dini azınlıklarla ilgilendikleri izlenimini edindiğini söyledi.

“Size kesinlikle çaba göstermeyi bırakmayacağımızı söyleyebilirim. Bu bizim için sadece bir başlangıç. Bir kampanya başlatacağız” diyen Başpiskopos Elpidophoros, “Beni Beyaz Saray'da kabul eden Başkan Trump'a ve Başkan Yardımcısı Pence'e, ABD'deki tüm Ortodoks Hristiyanların endişelerini dile getirme fırsatım oldu. Bana açıkça Türkiye'nin aldığı karardan pişman olduklarını, Türkiye'deki azınlıkları ve özellikle Ekümenik Patrikhanemizi destekleyeceklerini söylediler” diye belirtti.
 
Türkiye'nin herkesin Ayasofya'ya erişimi olacağı vaadini de dile getirdiğini belirten Başpiskopos Elpidophoros; Camiye erişimin, iyi niyet jesti olarak düşünülemeyen iyi bilinen bir uygulama olduğunu söyledi. Sorunun, ibadet etme hakkı sadece Müslümanlarda olduğu için Türkiye'nin Müslüman vatandaşlarına ayrıcalıklı  muamelede yattığını belirtti.

Amerika Başpiskoposu Elpidophoros, Türk hükümetinin nedenleri sorulduğunda, ülke içinde iç politik ve ekonomik sorunların olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bunun bir zayıflık işareti olup olmadığını bilmiyorum, ancak bunun akıllıca bir karar olmadığını garanti edebilirim. Esasen dayatılan bir karardı ve doğru anlarsam Türkiye şu anda zor bir siyasi ve jeostratejik durumda ve belki de ciddi mali zorluklarla karşı karşıya. Bununla birlikte, büyük tarihsel ilgiye sahip bazı anıtlar ve fikirler var. Onlar, halkların yüzyıllar boyunca saygı duydukları önemli anıtlardır ve bu nedenle, bu tür şeylerle oynamak tehlikeli olduğu için onlara dokunamayız.”

Ayasofya'nın yeniden Müslümanlar için ibadete açıldığı Cuma gününü, tüm Hristiyanlar için yas günü ilan eden Başpiskoposu Elpidophoros, “Cuma günü, Türk hükümeti tarafından dünya çapında önemli bir anıtı camiye dönüştürme kararını yas tuttuğumuz gündür. Bu bize o kadar çok acı verdi ki, o gün bir gün yas ilan ettik. Bu gün, Kutsal Cuma gibi tüm Hristiyanlar içindir ”dedi.

Kaynak: Orthodoxtimes

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara