Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

'Amerika Afganistan'dan sonsuza kadar çıkmak istemiyor'

Amerikalı analist Brian Becker, Amerikan askerlerinin Afganistan’dan hiç çekilmeyeceğini çünkü yıllar süren savaşın Pentagon’a “sınırsız” bir para kaynağı sağladığını belirtti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-03 19:32:31

'Amerika Afganistan'dan sonsuza kadar çıkmak istemiyor'

A.N.S.W.E.R. Koalisyonunun ulusal koordinatörü olan Becker, Afganistan'da Amerikalı General Scott Miller'in Amerika önderliğindeki 16000'den fazla askerli NATO kuvvetinin komutanı olarak General John William Nicholson'a görevi devralmasından itibaren açıklamalarda bulundu.

Afganistan NATO Birliği'nin başına geçen Miller, Washington ve müttefiklerinin düşmanı yenmek için “ona uyum sağlaması” gerektiğini ifade etti.

GÖREV DEĞİŞİMİ SADECE GÖRÜNTÜ

Becker ise Miller tarafından sarfedilen bu sözlerin “Pentagon içerisinde Afganistan'da savaşı sonsuza kadar sürdürmeye azmetmiş baskın bir grubun düşüncesini” ortaya koyduğu yorumunu yaptı.

Becker'e göre “2001 yılından bu yana Amerika Afganistan'ı işgal etti, Afgan askerlerini ve sivilleri öldürdü, kasabaları bombaladı ve Afgan halkının temel kendi kaderini tayin hakkına tecavüz etmeye devam ediyor.”

Amerika'nın Afganistan'ı işgali ve neticede ülkeyi işgalinin sonuçları 16 yıldır sürüyor. İşgal Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği'ne (SIGAR) göre Amerika'ya 714 milyar dolara mal oldu.

Amerikan tarihindeki en uzun ikinci savaş olan Afgan Savaşı 2000'den fazla Amerikan askerini öldürürken 20 binden fazlasının da yaralanmasına neden oldu.

PENTAGON'UN AMERİKA'NIN AFGANİSTAN'DAN NE ZAMAN ÇIKACAĞINA DAİR FİKRİ YOK

Becker, General Miller tarafından yapılan açıklamaları “ilüzyon” olarak nitelerken Washington'un aslında Afganistan'da nasıl galibiyet elde edeceğini bildiğini belirtti. “Pentagon yapılanması içerisinde askeri zaferin elde mi olduğuna ya da önümüzdeki yıllar hatta on yıllar içerisinde mi geleceğine dair hiçbir fikir yok” diye ekledi.

Becker'e göre “Pentagon Afganistan'da savaşı devam ettirmek istiyor çünkü savaş onlar için büyük kar getiren bir iş. Amerikalıların vergileri üzerinden dünyanın en startejik parçalarından birinde askeri üslerini sürdürmeye devam ediyorlar. Geçek amaç ise Afganistan'da savaşı kazanmakla değil, burada varlığını sürdürmekle ilgili.”

Haber Ara