Dolar

32,3651

Euro

35,0927

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

Ambargo Sonrasi Iran: Yeni Is, Yeni Enerji, Yeni Firsatlar Konfe

Ambargo Sonrasi Iran: Yeni Is, Yeni Enerji, Yeni Firsatlar Konferansi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-23 00:48:53

Ambargo Sonrasi Iran: Yeni Is, Yeni Enerji, Yeni Firsatlar Konfe
Merkezi İngiltere'de bulunan enerji danışmanlığı şirketi Methinks'in Enerji Güvenliği Uzmanı John Roberts, ambargoların kaldırılmasından sonra İran enerji sektörünün doğalgaz yerine petrole yönelmesi gerektiğini belirterek, "Fiyatlar düşük olduğunda bile petrol çabuk para getirebilir" dedi.

"Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar" konulu konferansın "Yeni İran Petrol Kontratının Getirdikleri" başlıklı oturumunda konuşan Roberts, İran enerji sektörü için değerlendirmelerde bulundu.

Roberts, İran'ın enerji altyapısı için yatırımların gerektiğini belirterek, "İran ne kadar doğalgaz ihraç edebilir? Ne kadar zamanda gaz ihraç edebilir? sorularının cevabını vermek belki de 10 yıl ister. İran'ın altyapısı yok. Fiyatlar düşük olduğunda bile petrol çabuk para getirebilir. Petrolün doğalgazdan daha öncelikli hale getirilmesi daha faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Roberts, Avrupa'da büyük bir gaz pazarının olduğuna işaret ederek, İran, Rusya ve ABD'nin bu pazar için rekabeti artıracağını aktardı.

ABD'nin Avrupa gaz pazarına girmesiyle İran'ın bu pazarda Rusya karşısında daha rahat rekabet edebileceğini söyleyen Roberts, "Dünyada tek gaz fiyatı olmasa da fiyatlar arasında petrole nazaran daha az oynama olacaktır" dedi.

University College London'dan Enerji Uzmanı Chris Cook da İran'a uygulanan ambargoların ülke ekonomisi için negatif etkisinin olmadığını iddia ederek, "İran mali açıdan piyasalardan çıkarılmasaydı büyük bir ekonomik krize girebilirdi. İran'a uygulanan finans yaptırımları, İran'ın faydasınaydı diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Cook, 1973'te petrolün varil fiyatının 3 dolardan 12 dolara yükseldiğini hatırlatarak İran'daki altyapı yetersizliklerinden dolayı uluslararası teknoloji tedarikçilerinin bu ülkenin kapısına dizildiklerini söyledi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara