Dolar

32,5581

Euro

34,9768

Altın

2.418,35

Bist

9.722,09

Altınsu'da 'işkence' iddiaları sürüyor

Şemdinli İlçesinin Altınsu Köyüne Özel Harekât Polislerinin baskın yaptığı ve köylülere işkence ettiği iddiaları halen tartışılıyor. Köylüler 'işkence' gördüklerini bir kez daha tekrarlarken Valilik konuyu kesin bir dille reddediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-10 13:21:41

Altınsu'da 'işkence' iddiaları sürüyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Hakkâri'nin Şemdinli İlçesinde 5 Ağustos Cumartesi günü PKK'lılar ile çıkan çatışmada bir Özel Harekât Polisi hayatını kaybetti.

Bazı Özel Harekât Polislerinin olay sonrasında yakınlardaki Altınsu Köyüne operasyon düzenlediği ve köylüleri gözaltına alarak işkence ettikleri iddia edildi.

VALİLİK YALANLADI

Hakkari Valiliği, konu hakkında şu açıklamayı yaptı "Güvenlik güçlerimiz tarafından İlimiz Şemdinli İlçesi Altınsu Mahallesinde 05.08.2017 günü icra edilen operasyon esnasında açılan ateş sonucu 1 Polis Memurumuz Şehit olmuş, bunun üzerine ateşin geldiği değerlendirilen bölgelerde bulunan şüpheli şahıslar hukuka uygun olarak gözaltına alınmışlar, ancak bu esnada güvenlik güçlerimize direnen şahıslar da yetkiler dahilinde zor kullanılarak derdest edilmişlerdir. Daha sonra gözaltına alınırken darp edildikleri iddiası ile Savcılık Makamına müracaat eden 10 vatandaşımızın işlemleri devam etmekte olup, bunlar arasında kadın bulunmamaktadır. Ayrıca kusuru olan personel tespit edilirse haklarında gerekli idari tahkikat da yapılacaktır. Bunun dışında bazı haber ajanslarında ve sosyal medyada Güvenlik Güçlerinin vatandaşlarımıza işkence yaptığı yönündeki haberler tamamen asılsızdır ve terör örgütünün propagandasını yapma maksadını taşımaktadır" dedi.

KÖYLÜLER: "İŞKENCE GÖRDÜK"

Doğru Haber Gazetesi'nden Muhsin Şenol köylülerle görüştü. Köylüler 'işkence' gördüklerini belirtiyorlar.

iskence

HAKAN ALBAYRAK'TAN TEPKİ

Karar Yazarı Hakan Albayrak da olayı bugünkü köşesine taşıdı. Albayrak, Valiliğin açıklamasına tepki göstererek, açıklamanın kendi içinde çelişkili olduğunu söyledi.

Albayrak şunları yazdı:

"Terörle mücadelenin şerefi, bazı çürük yumurtaların üstünü örtmekle değil, o yumurtaları ayıklamakla korunur. İşkenceci güvenlik görevlileri varsa “Yok” demeyeceksiniz, “Maalesef var ve biz onları cezalandırıyoruz” diyeceksiniz. Bunu yaptığınızda halkın ve dünya kamuoyunun gözünde küçülmezsiniz, büyürsünüz. Aksi takdirde istisnalar istisna olarak görülmez, kaidenin bozukluğuna hükmedilir, bütün güvenlik teşkilatı ve genel olarak devlet zan altında kalır. Ya mesnetsiz bir iddia, bir iftira söz konusu ise? Olabilir. Devlet araştıracak, soruşturacak, gerçeği ortaya çıkaracak ve milletin dikkatine sunacak. Soruşturma neticelenmeden, hatta soruşturmanın daha başlangıç safhasında ‘Yok öyle bir şey' diye kestirip atmak da devletin zan altında kalmasına yol açabilir. Altınsu ahalisinden birçok kişinin işkence gördüğü iddiası, fotoğraflarla desteklenen ciddi bir iddia. Hakkari Valiliği'nin ilgili açıklamasında bu iddianın üzerinde ciddiyetle durulduğu izleniminin verilmemesi, bilakis “tamamen asılsız” ve “terör örgütünün propagandası” gibi ifadeler kullanılarak işkence iddiasının üzerinde ciddiyetle durulmadığı intibaının uyandırılması kötü oldu. Hayatî derecede mühim bir mesele ile karşı karşıyayız. Gereği layıkıyla yapılmalıdır vesselam."

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

İddiaların araştırılması için adli ve idari incelemelerin ivedilikle başlandığı belirtilen açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden de müfettiş görevlendirildiği aktarıldı. Açıklamada İddialar gerçeği yansıtmadığı gibi, terör örgütünün daha önce 2017 yılı Şubat ayı ortalarında Mardin ili Nusaybin ilçesi Koruköy ve çevresinde gerçekleştirilen operasyonlar örneğinde başlattığı basın yoluyla olumsuz algı oluşturma çabasının bir tekrarı yaşanmaktadır" denildi.

AÇIKLAMANIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara