Dolar

32,5597

Euro

34,8825

Altın

2.431,27

Bist

9.645,02

Altında yükseliş devam edecek mi?

Altının Türkiye, rekor fiyata kadar tırmanması, yükseliş sürecek mi sorusunu akıllara getirdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-05 06:19:39

Altında yükseliş devam edecek mi?

Habertürk'ün haberine göre; Yatırımcının güvenli limanı olarak bilinen ve Türk halkının hem ziynet hem de tasarruf amaçlı değerlendirdiği altın fiyatlarındaki tırmanış göz kamaştırıyor. Öyle ki, kurdaki sakin seyre karşın uluslararası piyasada altının ons fiyatında yaşanan tırmanışın etkisiyle gram altın 119.69 TL'ye çıkarak tarihi rekorunu kırdı.

Önceki gün 784.84 TL'den kapanan Cumhuriyet altını ise dün 15 TL birden yükselerek rekor fiyat olan 799.82 TL'ye yani yaklaşık 800 liraya dayandı. Çeyrek altın ise 5 TL artışla 196.10 TL'ye yükseldi. Asgari ücretin 1.300 lira olduğu düşünülürse yeni fiyatlarla, 1 Cumhuriyet ve yaklaşık 3 çeyrek altın alınabilir hale geldi. Dolar kurundaki sakin seyre karşın altının ons fiyatındaki yükseliş eğiliminin devam etmesi fiyatların önümüzdeki günlerde de artışını sürdüreceği beklentisini artırıyor.

VATANDAŞ SATIYOR

İçeride altın fiyatları rekor seviyelere ulaşırken, vatandaş da bol bol altın satıyor. “Alış yon, satış var” diyen Kapalıçarşı'ya yakın kaynaklar, mevcut fiyatların satmak için uygun olduğunu belirtiyor.

YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 20 YÜKSELDİ

Altının ons fiyatında 2016 yılı başından bu yana yaşanan tırmanış da dikkat çekiyor. Küresel ekonomiye yönelik durgunluk beklentileri ve artan jeopolitik risklerin de etkisiyle uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.270 dolara dayanarak Şubat 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Özellikle küresel fonların artan talebiyle altının ons fiyatında 2016 başından bu yana yaşanan artış yüzde 20'ye ulaşırken, son bir haftalık tırmanış ise yüzde 4 oldu. Analistler, güvenli liman olarak görülen altının, dolar endeksindeki yükseliş ve küresel piyasalarda artan risk iştahına karşın hâlâ yükseliş eğilimini koruduğuna dikkati çekerek, altının ons fiyatında 1.255 doların üzerinde kalındığı sürece 1.300 dolar direncinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

NEREYE GİDİYOR?

Altın fiyatlarında yaşanan rallide en önemli etken olarak, piyasalarda ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırım beklentisinin eskiye nazaran azalması gösteriliyor. Bunun yanı sıra başta Çin olmak üzere küresel ekonomide öne çıkan sıkıntıların yatırımcıları riskten kaçınmaya ittiği ve güvenli liman altına yönelttiği, özellikle büyük fonlardan gelen altın talebinin artmasıyla fiyatların tırmanışa geçtiği belirtiliyor. Peki fiyatlardaki artış ne kadar devam edecek? Özellikle fonlardan gelen taleplerin güçlü olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, fiyatların seyri birkaç ay daha yukarı yönlü olacak. Seviye olarak ise 1.300 doların üzerine çıkacağı beklentisi hâkim.

ATEŞAN AYBARS NoorCM Akademi Direktörü:

YÜKSELİŞ EĞİLİMİ EN FAZLA BİRKAÇ AY SÜRER

Altın son dönemde doğrudan doğruya güven aracı olarak öne çıktı. Piyasalarda FED'in faiz artırım olasılığının azalması ve küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar, doğal olarak insanları riskten kaçma eğilimine sürüklüyor. Güven arayan yatırımcılar tahvillere ve altına yöneliyorlar. Ancak ben bunun fazla sürmesini beklemiyorum. Çünkü birkaç ay içinde, merkez bankaları yeniden kolay para politikalarını devreye sokacak ve risk alma eğilimini artıracaktır. O zaman da insanlar güvenli araçlardan risk almaya yöneleceklerdir. Altının yükselmesindeki en büyük engel ekonomik toparlanmanın ve enflasyonun olmaması.

Haber Ara