Dolar

32,5679

Euro

34,9034

Altın

2.440,07

Bist

9.645,02

Altın için uzun vadeli düşünün

Elinde altını bulunan vatandaş düşüşün nerelere kadar gidebileceğini merak ediyor. Sektör temsilcileri ise uzun vadede bir düşüncenin ilerisi için güvenli ve rasyonel olacağı kanaatinde

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-14 19:03:39

Altın için uzun vadeli düşünün

Elinde altını bulunan vatandaşlar altının fiyatının ne olacağı konusunda tedirgin bir bekleyiş içerisinde.

Fiyatlar düşerken bir yandan da altın almak için doğru zaman olup olmadığı da tartışılan konular arasında.
Daha önce oldukça yüksek rakamları gören altının yıl içerisindeki seyrine ilişkin farklı görüşe sahip uzmanların ortak bir noktası varsa o da altının güvenli liman olmayı sürdüreceği.

Peki neden düşüşte?

Altındaki düşüşün nedenlerinden biri faiz oranlarındaki durum. Yüzde 17.50'lere varan oranlarda mevduatın getirisi alternatif olarak bulunuyor. Küresel çapta altının ons fiyatının ve doların düşmesi altının TL bazında da düşmesine neden oluyor.
Altının gram fiyatı geçtiğimiz hafta içerisinde 410 TL seviyelerinde seyretti.Piyasada kısa vadede bir düşüş gerçekleşebilir ama uzun vadede bu ters yönde gelişecektir.
Altını eğer kısa vadeli bir yatırım olarak düşünüyorsanız risk almanız da doğal ama uzun vadede bir yatırım aracı olarak altın bulundurmanız en mantıklısı olacaktır.

Önümüzdeki süreç ne gösteriyor?

Önümüzdeki günlerde düşüş sürebilir yorumunu yapan uzmanlar şu görüşe ağırlık veriyor:
" Altının gram ve çeyrek bazında bir miktar da yukarı çıkacağını düşünüyoruz. Aşılamaya rağmen mutant virüs kaynaklı olarak altının düşüş sürecinin devam etmeyeceği ve yine ons fiyatının 1900'lü rakamlara çıkabileceği söylenebilir. Dünyada altın fiyatlarında önemli bir gelişmenin olmadığı ancak iç piyasadaki bu durum Türk Lirası'nın değer kazanması ve yabancı paraların kurlarının aşağıya doğru çekilmesinden kaynaklı. Bu durumun devam edip etmeyeceği de önümüzdeki günlerde belli olacak"

Merkez'in tavrı da rol aldı

Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon hedefleme stratejisi doğrultusunda sıkı para politikasına geçmesi ve 'Gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gideriz' mesajlarının piyasalarda realize olmasıyla 2021 yılında dolar kurundaki zayıf seyir güçlendi.
Ons altında anlamlı bir yükseliş için, teşvik paketiyle ilgili belirsizliklerin ortadan kalkması ve dolar endeksinde tekrar aşağı yönlü seyrin hız kazanması belirleyici olacak. Teşvik paketiyle birlikte enflasyon beklentilerinin tekrar yükseleceği bir ortam, orta vadede altını desteklemeye devam edecek görünüyor.

Gram değerlendirilebilir

Uzun vadeli bir yatırım için bu seviyelerin değerlendirilebileceği yorumunda bulunan kuyum sektör temsilcileri uzun vadede özellikle gram alımının pozitif bir karar olacağı üzerinde de fikir beyan ettiler

 

Haber Ara