Dolar

32,4845

Euro

34,9782

Altın

2.433,80

Bist

9.716,77

Altın düşer mi yükselir mi?

Altın fiyatının seyrini uluslararası ekonomik ve politik konjonktür belirliyor ama finansal beklentiler, aşağı yönlü seyrin çok uzun sürmeyeceği yönünde

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-04 19:17:09

Altın düşer mi yükselir mi?

 Altını "karagün dostu" olarak görerek yastık altında tutmaya devam eden vatandaşlar 2020'nin son aylarında düşüşünü sürdüren altının 2021 yılı için nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyor. Uluslararası yatırım uzmanları ve ekonomistler ise altındaki düşüşün uzun soluklu olmayacağı, yıl içerisinde yükseliş trendinin başlayacağı kanaatinde.

Trendi etkileyen faktörler neler?

Altın ve gümüşün trendini belirleyen faktörler bulunuyor. Salgın sürecine paralel bol para düşük faiz dönemi devam ediyor. Bu hem gümüş hem de altın için alımları cazip hale getirmekte. Brex'in ile birlikte ticaret savaşlarının varlığı güvenli liman arayışlarını da beraberinde getiriyor. Aşıyla ilgili her gelişme altın üzerinde olumsuz etki yaratır. Ancak pandemi süreci ve ABD'nin yeni başkanı ile birlikte iklim değişikliği ve yeşil enerjinin ön plana çıkması gümüşü öne çıkaracak.Belirsizliklerin varlığı her dönemde altın ve gümüşün göz önünde bulundurmasına neden olacaktır.
Vatandaşların geleneksel yatırım enstrümanı altın olması altının her dönemde tercih edilmesine kapa aralıyor. Altarnın ziynet aracı olarak değerlendirilip rezerv edilmesi de önemli bir etken.Bilhassa merkez bankalarının altın talebi altına ilgiyi canlı tutuyor.

"Kazanç durumunu koruyacak"

Ekonomistlerin altan değerlendirmelerinde şu görüş ağırlık kazanıyor:
“Altın her yerde ve her zamanda altındır.Bu böyle devam edecek. Geçen yıl altın yatırımcısı çok güzel getiriler elde etti. İçerisinde bulunduğumuz yıl da geçen yıl kadar olmasa da getirisini koruyacak. Dünyada düşük faiz ve bol para ile korku ve algılar bunda etken olacak. 2021 yılında altın ons fiyatı 1750 ile 2300 dolar seviyeleri aralığında olması çok muhtemel. Altın için diğer bir emniyet sibobu ise dünya merkez bankalarının hala yüksek miktarlarda rezervlerine altın alması. Bu bile altın için değerlenme nedeni olabilecek”

"Önümüzdeki 6-9 ay kiritik süreç"

Cıtıgroup Analisti Aakash Doshi, altın tahmininde altın fiyatının 2000 dolar olabileceğini öngördü. Doshi açıklamasında, "Altın piyasasındaki yükseliş, Fed'in genişlemeci para politikası sürdüğü müddetçe devam edecek. Altın fiyatları önümüzdeki 6-9 ay içerisinde ons başına 2.000 doların üzerine çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Phılıp Futuras PTE kıdemli Emtia Müdürü Avtar Sandu, "ABD'de seçimlerin tamamlanması ve aşı çalışmalarında kaydedilen aşama dikkate alındığında merkez bankaları kitlesel aşılama ve teşviklerin etkilerini acil bir perspektifle değerlendirmeyecektir. Düşük getiri ve negatif reel faizler bir süre daha devam edeceğinden bu durum altını uzun vadede destekleyecek" yorumuna yer verdi.

"Tüm zamanların rekoru kırılabilir"

Standard Chartered bankasının analistlerinden Suki Cooper ise marjinal bir çıkış yapıyor: Cooper açıklamasında Şubat ayının ilk haftasında küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin olumlu olduğunu belirterek, eğer piyasalar bu şekilde devam ederse yılın ikinci çeyreğinde ons altın fiyatlarının tüm zamanların rekorunu kırarak 2.070 dolar olabileceğini belirtti. İngiliz bankası Standard Chartered tarafından yapılan araştırmada, ons altın fiyatının 2021 yılının ilk çeyreğinde 1.930 dolar ikinci çeyreğinde ise 2.075 dolar civarında olabileceği belirtildi.

Kısa ömürlü geri çekilme mi?

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. (ANZ) ise altın fiyatlarının önümüzdeki yıl ons başına 2300 dolar seviyesine çıkabileceği tahmininde bulundu. Kurum, fiyatlarda son dönemde görülen geri çekilmenin kısa ömürlü olduğunu ve altının halen cazip bir yatırım olduğunu belirtti.

 

 

Haber Ara