Dolar

32,5147

Euro

34,7527

Altın

2.495,49

Bist

9.693,46

Alpay: AKP, Kürtleri kalıcı olarak kaybetti

Şahin Alpay, Hasan Cemal'in yazıları üzerinde ilginç değerlendirmelerde bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 02:52:31

Alpay: AKP, Kürtleri kalıcı olarak kaybetti

Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay, bugünkü "AKP, Kürtleri kalıcı olarak kaybetti" başlıklı yazısında 'çözüm süreci'nin geldiği noktayı, son dönemde meydana gelen karşılıklı saldırılarla birlikte ateşkesin bozulmasıyla birlikte gündemdeki olayları Hasan Cemal'in yazıları üzerinden yorumladı. Alpay, "Evet, Alman sivil toplumunun gösterdiği Kobane dayanışmasını, Türkiye sivil toplumu gösteremeyecek mi? 20 Temmuz günü Suruç'ta katledilen 32 genç bu uğurda yola çıkmışlardı. Başlattıklarını yarım bırakmamak onların anısına saygının da gereği değil midir?" dedi.

İşte Şahin Alpay'ın yazısından bir bölüm:

Hasan Cemal, katliamdan bir hafta sonra Diyarbakır, Urfa üzerinden Suruç'a gitti, oradan Kobane'ye geçti; gördüklerini, duyduklarını yazdı.

Özgürlüğe inanan bir demokrat; Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin huzur bulamayacağını iyi bilen bir aydın; nihayet mümkün olan her yoldan tahkik ettiği gerçekleri halka duyurmakla sorumlu bir gazeteci olarak bunu yapmayı görev bildi. İzlenimlerini T24 internet gazetesinde 27 – 31 Temmuz arasında beş gün yayımlanan yazılarla, sayıları sadece twitter üzerinden 500 bine yaklaşan okurlarıyla paylaştı. Türkiye'nin Kürt bölgesindeki ruh halini anlamak bakımından son derece dikkate değer olan izlenimlerden altı çizilmesi gerekenlerin başlıcaları şöyle:

Diyarbakır'da Cumhurbaşkanı “Erdoğan'ın 7 Haziran yenilgisini bir erken seçimle tersine çevirmek ve 276 milletvekilinin üzerine çıkmak için her türlü kanlı tuzağı kuracağına, ‘derin devlet'i acımasızca kullanacağına dair yaygın bir inanç” var… 20 Temmuz Suruç (ve ondan önce 5 Haziran Diyarbakır) katliamlarını IŞİD'in yaptığından, Ceylanpınar'da öldürülen polis cinayetlerini PKK'nın işlediğinden “derin kuşku” duyuluyor… Bir Kürt siyasetçi şöyle diyor: “Yazın bir kenara: AKP, Kürtleri kalıcı olarak kaybetti... Hava operasyonları, gözaltı operasyonları, savaş çığlıkları böyle devam edip giderse, hiç kuşkunuz olmasın, AKP'ye oy verecek tek bir Kürt bile kalmaz!” (27/7)

Aynı söylem Urfa'da da ağızlardan düşmüyor… Bir Urfalı, “Bak Hasan abi” diyor, “Görüyorsun, biz ne kadar rengârengiz… Onun için biz öyle tek millet, tek devlet nutuklarına gelemeyiz, o ‘tek tek tek'lere sığmayız. Bu nedenle ‘Rojava modeli'ne tahammül edemiyor Tayyip Erdoğan; bu yüzden ‘Rojava devrimi'ni boğmak istiyorlar. IŞİD falan hikâye, bütün dertleri Kürtler...” (28/7)

Kobane'de biri şunları söylüyor: “Tel Abyad'ın IŞİD'in elinden alınması, böylece Cezire ve Kobanê kantonlarının birleşmesi, Tayyip Erdoğan'ı zıvanadan çıkarttı. Şimdi Cerablus korkusu yaşıyor. Ya orası da IŞİD'in elinden düşer de PYD'ye geçerse ben ne yaparım sorusu tam bir kâbus Erdoğan için... Bunu önlemek için her şeyi yapacak anlaşılan... Bir zamanlar ‘Kuzey Irak'a ya da daha resmi deyişle Irak'ın kuzeyi'ne çekilen ‘kırmızı çizgi' şimdilerde ‘Kuzey Suriye'ye çekiliyor.” Gülüyor: “Oysa ne diye korkuyor ki?.. IŞİD'le mi komşu olmak iyi, Kürtlerle mi? Kendi Kürtleriyle, Rojava Kürtleriyle barışan bir Türkiye, kendi içinde de barış ve demokrasiyi sağlam kazığa bağlar.” (31/7)

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara