Dolar

32,5201

Euro

34,7829

Altın

2.419,30

Bist

9.704,78

Almanyalı yazar ve gazetecilerden Türkiye protestosu

Almanya'dan yazar ve gazeteciler, Başbakan Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın Türkiye'de düşünce özgürlüğü için çabalamaları talebiyle bir imza kampanyası başlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-28 11:10:10

Almanyalı yazar ve gazetecilerden Türkiye protestosu

Sputnik'in Deutsche Welle Türkçe'den aktardığı habere göre, Uluslararası Yazarlar Derneği PEN'in Almanya şubesi, Alman yayınevleri, kitabevlerinin çatı kuruluşu Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den Türkiye'de düşünce özgürlüğü sağlanmasını talep eden bir imza kampanyası başlattı.

Change sitesinde, "Bayan Merkel, Bay Juncker: Türkiye'den düşünce özgürlüğü isteyin" başlığıyla başlatılan imza kampanyasında Federal hükümet ve AB Komisyonu'ndan Türkiye'deki durumla ilgili olarak somut bir tavır takınmaları, düşünce özgürlüğünü uzlaşmasız bir biçimde talep etmeleri ve pazarlık konusu yapmamaları istendi. Türkiye'de darbe girişiminden bu yana hükümeti eleştiren gazeteci ve medya kuruluşlarına karşı hareket edildiği, gazetecilerin pasaportlarının ellerinden alındığı, yazarların tutuklandığı belirtilerek, "Medya grubu olan 130 şirket kapatılmış, buna ek olarak 29 kitap basım evi de kamulaştırılmıştır. Yazarlar ve yayıncılar korku ve varoluşsal kaygı içinde bulunmaktadırlar" denildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'e hitaben hazırlanan imza kampanyası dilekçesinde, düşünce özgürlüğünün pazarlık konusu edilemeyeceği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

"Bu nedenle Federal hükümet ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan talebimiz, Türkiye'nin içinde bulunduğu bu duruma karşı net bir duruş sergilemeleri, verecekleri kararlar, eylemleri ve yapacakları açıklamaları ile tavizsiz ve etkin bir şekilde düşünce özgürlüğünü talep etmeleri ve bunu pazarlık konusu yapmamaları. Türkiye ve dünyanın başka bir yerinde düşünce özgürlüğü saldırı ve ağır sınırlamalara maruz kaldığında, Federal hükümet ve Avrupa Komisyonu bu ülkelere karşı politikalarını gözden geçirmelidir. Ayrıca, mağdur gazeteci ve yazarların, Almanya tarafından sağlanacak, örneğin bürokrasisi olmayan engelsiz acil yardım vizesi uygulaması gibi hızlı bir şekilde yardıma ihtiyaçları vardır.”

Haber Ara