Dolar

32,5231

Euro

34,8051

Altın

2.423,19

Bist

9.732,66

Almanya: Türkçe dersleri milliyetçi ve dini

Almanya ile yaşanan gerginlik henüz son bulmadan yeni bir tartışma konusu açıldı. Almanya’daki öğretmen meslek örgütleri, Türkiye tarafından gönderilen öğretmenlerin okullarda verdiği Türkçe derslerini 'milliyetçi ve dini' oldukları gerekçesiyle eleştirdi. Öte yandan DİTİB tartışması da bu konu ile ilişkilendirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-03 12:42:16

Almanya: Türkçe dersleri milliyetçi ve dini

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya'ya gönderilen ve Almanya'daki başkonsolosluklara bağlı olarak çalışan 503 öğretmen binlerce Türkiye kökenli öğrenciye Türkçe dersi veriyor.

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) Baden Württemberg Eyalet Teşkilat Başkanı Doro Moritz, bu öğretmenlerin verdiği dersleri eleştirdi.

Haftalık Welt am Sonntag gazetesine konuşan Moritz, yaptığı açıklamada, "Bu öğretmenler tarafından ana dilde verilen derslerde ne öğretildiği, bizim eğitim kurumlarımızın yetki ve denetim alanının tamamen dışında kalıyor” dedi.

"DERS PROGRAMINA ULAŞTIK, SADECE TÜRKÇE ÖĞRETİLMİYOR"

Gazetenin haberinde, GEW Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Teşkilatı'nın elde ettiği Türkçe ve İslam din dersi programının, derslerde sadece Türkçe öğretilmediğini gösterdiği belirtildi.

"DERSLER UYUMU ENGELLİYOR"

GEW Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Teşkilat Başkan Yardımcısı Sebastian Krebs, "bu ders programlarının açık bir şekilde uyuma engel olucu özelliğinin bulunduğunu” dile getirdi. Haberde bu dersler, "milliyetçi ve dini" olarak nitelendirildi.

"TÜRKİYE'NİN ETKİSİ ARTIYOR"

Alman Filologlar Birliği Genel Başkanı Heinz-Peter Meidinger de Alman okul sisteminde, Türkiye'nin etkisinin arttığını ve bunun sorun olduğunu söyledi. Meidinger, gazeteye yaptığı açıklamada, başkonsolosluklara bağlı çalışan bu öğretmenlerin verdiği derslerin ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile yapılan işbirliğinin son bulmasını talep etti.

DİTİB'İN DANIŞMANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren DİTİB, bir çok eyalette ders programlarının hazırlanması, öğretmenlere gerekli onayların verilmesi ve eğitimleri konusunda danışmanlık hizmeti sağlıyor. DİTİB'in artık güvenilir bir ortak olmadığını savunan Meidinger, DİTİB'in Türk öğretmenler üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti.

"CASUSLUK" İDDİALARINA YER VERİLDİ

Haberde ayrıca başkonsoloslukların ailelere ve öğretmenlere çağrıda bulunarak, hükümet karşıtı olanları bildirmelerinin istendiği iddia edildi.

KÜRT PARTİSİ MEMNUN DEĞİL

Almanya Kürt Cemaati Genel Sekreteri Cahit Başar ifade özgürlüğünün kısıtlanması halinde, Alman okullarının Türk ve Kürt öğrencileri için korku dolu bir yere dönüşeceği konusunda uyarıda bulundu.

TÜRKİYE REDDETTİ

TC Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız ise GEW ve Alman Filologlar Birliği'nin eleştirilerini reddetti. "Bugün de geçmişte de her hangi bir etkiden veya ideolojik bir yönlendirmeden söz etminin mümkün olmadığını” vurgulayan Yıldız, anadildeki derslerin "70'li yıllardan beri verildiğini ve çok iyi işlediğini" belirtti.

Haber Ara