Dolar

32,5094

Euro

34,9456

Altın

2.435,59

Bist

9.793,00

Almanya’nın 3. büyük eyaletindeki okullarda çarşaf ve peçe yasaklandı

Almanya'nın üçüncü büyük eyaleti Baden-Wurttember’deki ilk ve ortaöğretim okullarında öğrencilerin çarşaf ve peçe giymesi yasaklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-23 09:53:49

Almanya’nın 3. büyük eyaletindeki okullarda çarşaf ve peçe yasaklandı

İnsan hakları ve özgürlüğün beşiği olmakla övünen Avrupa ülkelerinde, Müslümanlara karşı yasakçı uygulamalara her gün bir yenisi daha ekleniyor.

Almanya'nın üçüncü büyük eyaleti Baden-Wurttember'deki okullarda öğrencilerin çarşaf ve peçe giymesi yasaklandı.

Ülkenin güney batısında bulunan Baden-Wurttember eyaleti Başkanı Winfried Kretschmann yasak kararının geçen salı günü alındığını, çarşaf giyen öğrenci sayısının az olduğunu ancak yine de yasaklanması gerektiğini söyledi .

Almanya Hamburg'daki bir mahkemenin, kentin eğitim yetkilileri tarafından genç bir öğrencinin peçe takmasını engellemek için verdiği kararı bozması üzerine Şubat ayından bu yana okullarda peçe takılması tartışıyor.
 
Yasak kararı ilk ve ortaöğretim okullarında uygulanacak.

Eyaletin Kültür Bakanı Susanne Eisenmann ise, yaptığı açıklamada, “Din özgürlüğünün de sınırları vardır. Okullarımızda tam örtülmeyi hoş görmüyoruz” dedi.
 
Hamburg Mahkemesi ise yasağın “yasal dayanağı” olmadığını belirterek, “Öğrenci, koşulsuz olarak korunan inanç özgürlüğünü talep edebilir” demişti.

Almanya konuyla ilgili bölünmüş durumda ve çarşaf ve peçe yasağını destekleyenler ise bunun “kızları korumak” için gerekli olduğunu söylüyorlar.

Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nden bakan olan Julia Kloeckner de çarşaf ve peçe yasağını destekeyenler arasında...

Ancak Yeşiller Partisi'nin parlamentodaki göç politikası sözcüsü olan Filiz Polat ise, çarşaf ve peçe yasağına karşı çıkarak, insanların dini semboller giyebilmesinin demokratik bir toplumun özelliklerinden biri olduğunu söyledi.

Geçen yıl, bir YouGov anketi Almanya'daki katılımcıların yüzde 54'ünün çarşaf yasağını destekleyeceği sonucuna ulaştı.

Tam yüz peçe Hollanda, Fransa, Danimarka ve Avusturya'da ise yasaklandı.

Kaynak: thenational

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara