Dolar

32,5512

Euro

35,0202

Altın

2.429,39

Bist

9.722,09

Almanya müttefiklerini dinlemiş

Alman dış istihbarat servisi BND'nin müttefik ülkeleri sistematik olarak dinlediği öne sürüldü.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-08 10:21:47

Almanya müttefiklerini dinlemiş

Alman Spiegel dergisinde yer alan habere göre, Alman Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ABD, Danimarka ve Polonya içişleri bakanlıkları ile ABD'nin Brüksel'deki AB ve BM'nin New York'taki temsilciliklerini 'anahtar kelimeler' kullanarak dinledi. BND'nin casusluk için kullandığı listede ABD Dışişleri Bakanlığının seyahat uyarıları ile ABD Maliye Bakanlığının da bulunduğu iddia edildi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DA HEDEF TAHTASINDA

Öte yandan Alman istihbaratının sadece devlet kurumlarıyla ilgilenmediği, aynı zamanda 'Care International', 'Oxfam' ve Cenevre'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi sivil toplum örgütlerini de izlediği öne sürülen haberde, Almanya içinde de bazı elçilikler ve konsoloslukların bilgilerinin listede bulunduğu öne sürüldü.

Söz konusu listede ABD, Fransa, İngiltere, İsveç, Portekiz, Yunanistan, İspanya, İtalya, Avusturya, İsviçre ve Vatikan'ın Almanya'daki temsilciliklerinin elektronik posta adresleri, telefon ve faks numaralarının bulunduğu savunuldu.

Daha önce de NSA ile işbirliği yaptığı anlaşılan BND'nin, sadece NSA için değil, aynı zamanda kendi adına da AB ve ABD'deki elçilik ve kurumları dinlediği ortaya çıkmıştı.

ABD'nin bazı müttefik ülkeleri dinlediği ortaya çıktıktan sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen yıl 'Dostlar arasında dinleme olmaz' ifadesini kullanmıştı.

Federal Meclis'te istihbarat servislerinin faaliyetlerini kontrol eden Parlamento Kontrol Komitesinin (PKGr) daha önce BND'nin faaliyetlerine ilişkin Alman hükümetince bilgilendirildiği ifade edilmişti.

Haber Ara