Dolar

32,5181

Euro

34,7938

Altın

2.421,37

Bist

9.679,13

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble:

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 15:22:57

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble:
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, borçların silinmesinin para birliği üyeliğiyle bağdaşmayacağı, ancak Yunanistan'nın zorlukları aşması için borçların silinmesinin gerekli olduğuna işaret ederek Yunaistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmasını (Grexit) yeniden gündeme taşıdı.

Schaeuble, "Deutschlandfunk" radyosuna verdiği röportajda, bir çok ekonomistin ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF)'de borçların bir kısmının silinmeden Yunanistan'ın sorunlarının çözülemeyeceğine dikkat çekti.

Yunanistan'ın gönüllü bir şekilde Avro Bölgesinden ayrılmasının iyi bir yol olacağını savunan Schaeuble, "Kimsenin şu an borçların silinmeden bu işin nasıl gerçekleşeceğini bilmiyor, ancak herkes borçların silinmesinin para birliğindeki üyelikle uyuşmadığını da biliyor" ifadesini kullandı.

Yunanistan'a verilmesi düşünülen 80 milyar avrodan fazla paranın çok yüksek bir meblağ olduğuna işaret eden Schauble, bu konuda yapılacak müzakerelerde sonuca varmak için çaba sarf edeceklerini, ancak müzakerelerde yasaların ve düzenlemelerin dışına çıkmayacaklarını belirtti.

Yunan parlamentosunun ülkeden talep edilen yasaları kabul etmesinin önemli bir adım olarak niteleyen Schaeuble, halkın referandumda kabul etmediğini bir hafta sonra parlamentonun onaylamasını ise "kafa karıştırıcı" olarak niteledi.

Schaeuble, Yunanistan'ın zor bir durumda olduğuna işaret ederek, "Şimdi Avro Grubu olarak Yunanistan'ın taahhüt ettiği yasaları kabul edip etmediğine bakacağız. Bu gerçekleşmişse muhtemelen müzakereler başlanabileceği yönünde tavsiye kararı alacağız" şeklinde konuştu.

Yunanistan'a zorla bir şey empoze etmek değil, ülkenin yeninden kendi gücüyle istediği yaşam standartlarına ulaşmasına yardım ettiklerini belirten Schaeuble, bunun için de son yıllarda ihmal edilen reformların gerçekleşmesinin gerektiğini kaydetti.

Schaeuble Avro Bölgesi liderlerinin geçen pazar günü bir araya gelmeden önce Avro bölgesi maliye bakanları toplantısında Yunanistan'ın belirli bir süre için Avro Bölgesinden çıkmasını önerdiği ortaya çıkmış, ancak liderler toplantısında kabul görmemişti.

Öte yandan Almanya Federal Meclis'inde yarın Yunanistan'a yeni bir yardım paketi verilmesi için müzakerelere başlanıp başlanmayacağı konusunda oylama düzenlenecek.

İktidarın büyük ortağı Hristiyan Birlik Partilileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu'ndan onlarca milletvekilinin yarınki oylamada Yunanistan konusunda müzakerelere başlanmasına karşı çıkacağı konuşuluyor.

Özellikle parti içinde önemli bir yere sahip olan ve daha önceki oylamalarda da olumsuz oy veren Wolfgang Boschbach ve şubat ayında son yardım paketi oylamasında "evet" oyu veren Mark Helfrich gibi bazı milletvekillerinin de bu kez "hayır" oyu kullanacağı belirtildi.

Helfrich, Yunan hükümetine güvenmediği için bu yönde hareket edececeğini kaydetti.

Yunanistan'a yardım yapılması konusunda şubat ayında yapılan oylamada 29 CDU/CSU milletvekili "hayır", yaklaşık 100 milletvekili de "evet" oyu kullanılmıştı.

Yeşiller Partisi ise Yunanistan'a yapılması planlanan yardımları destekleyeceğini açıkladı.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter, oylamadan önce hükümetin önergesini görmek istediklerini belirterek, ancak Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmasını istemediklerini ve Akdeniz ülkesiyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Peter, Meclis'teki görüşmelerde hükümetin Yunanistan konusunda sergilediği tutumu da eleştireceklerini kaydetti.

Alman Meclisi'nde yarın yapılacak oylamada, Yunanistan'a yardım verilmesi konusunda müzakerelere başlanması için büyük çoğunlukla onay vereceği ifade ediliyor.

Haber Ara