Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Almanya İçişleri Bakanı Seehofer parti liderliğini bırakıyor

Almanya İçişleri Bakanı Seehofer, CPU partisinin lideriğini bırakacağını söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-12 15:43:04

Almanya İçişleri Bakanı Seehofer parti liderliğini bırakıyor

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) liderliğinden istifa edeceği yönünde çıkan haberlere ilişkin sessizliğini Saksonya eyaletinin Bautzen kasabasında bozan Seehofer, görevi bırakacağını doğruladı. Seehofer, istifanın tarihine ilişkin olarak ise görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki CDU'nun Bavyera'daki kardeş partisi CSU'nun başına geçecek yeni ismin partinin Ocak ayında yapılacak kongresinde belirlenebileceği belirtiliyor. Parti liderliği için Bavyera eyaletinin başbakanı Markus Söder'in ismi öne çıkıyor.

Yasama dönemi sona ermeden İçişleri Bakanlığı görevinden de ayrılabileceği konuşulan Seehofer, "Bu kararım, İçişleri Bakanlığı görevimi hiçbir şekilde etkilemeyecek" dedi.

69 yaşındaki Seehofer'in liderliğini yaptığı CSU, kalesi olarak görülen Bavyera'da geçtiğimiz ay yapılan seçimlerinde yüzde 10'un üzerinde oy kaybederek eyalet meclisindeki mutlak çoğunluğunu yitirmişti. Parti ayrıca 2017'deki seçimlerde oylarının bir kısmını sağ popülist AfD'ye kaptırmıştı.

Geçen ay da Hessen'deki seçimlerin ardından Merkel de CDU liderliğini bırakacağını açıklamış ve bunun başbakanlık koltuğunda son dönemi olduğunu duyurmuştu.
Merkel'in koalisyon ortağı Seehofer, özellikle sığınmacı krizi karşısında sert iltica politikaları izlenmesi için bastırarak, bir önceki koalisyon hükümetini dağılmanın eşiğine getirmişti. İltica politikasında yaşanan kriz, koalisyon ortaklarına olan desteğin azalmasına neden olmuştu.

Almanya'da Merkel liderliğindeki hükümet, 2017'deki seçimlerin ardından kardeş partiler CDU ve CSU'nun Sosyal Demokratlarla (SPD) yaptığı koalisyon ile kurulmuştu.

Haber Ara