Dolar

32,5281

Euro

34,7969

Altın

2.425,49

Bist

9.717,54

Almanya, Diyanet ile ilgili 'istihbarat' iddialarını inceleyecek

Almanya, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli bazı imamların FETÖ hakkında Ankara’ya bilgi notları göndermesi konusunda inceleme başlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-14 20:50:32

Almanya, Diyanet ile ilgili 'istihbarat' iddialarını inceleyecek

Deutsche Welle'ye konuşan Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth, iddialar üzerine güvenlik makamları tarafıdan inceleme başlatıldığını kaydederken, "Güvenlik birimlerinin DİTİB imamlarına yönelik gündemdeki suçlamalarla ilgili başlattıkları inceleme sürüyor. Bu meyanda iddia edilen bilgilendirme eyleminin ceza hukuku açısından sonuçları olup olmadığı da inceleniyor" dedi.

Sözcü, DİTİB yönetiminin soruşturmaya yardımcı olmasını beklediklerini belirtti:

Beklentimiz Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'nin iddiaların aydınlatılması çalışmalarına yapıcı katılım sergilemesi ve şeffaflık sağlamasıdır."

DİYANET İŞLERİ TÜRK-İSLAM BRİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Almanya'daki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Bekir Alboğa, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın FETÖ'cülerle ilgili bilgi iletilmesi için gönderdiği yazılı talimatın Ditib'e yönelik olmadığını savunarak, “Buna rağmen birkaç imam yanlış davranarak bu talimata uymuştur. Bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz ve bu konuda Diyanet ile de görüştük” diye konuştu. Casusluk iddialarınınsa gerçeği yansıtmadığını söyleyen Alboğa, “1000 imamdan sadece üç imam, bir hata sonucu, iyi bir şey yaptıklarını düşünerek, muhatap olmadıkları bir konuda kendilerini muhatap zannedip bilgi paylaşmışlar” dedi.

ALMANYA: ANKARA'NIN DİTİB ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARTIYOR

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü ise Katolik Haber Ajansı'na (KNA) yaptığı açıklamada Türk devletinin DİTİB üzerindeki siyasi etkisinin son dönemde güçlü bir şekilde arttığı değerlendirmesinde bulunarak, bu nedenle DİTİB'in bir dini dernek olarak özerkliğinin sorgulanır hale geldiğini kaydetti.

FETÖ'NÜN ALMANYA AYAĞINDAN AÇIKLAMA

Fethullah Gülen'in Almanya temsilcisi olarak görülen Diyalog ve Eğitim Vakfı'nın Başkanı Ercan Karakoyun çarşamba günü yaptığı açıklamada Gülencilerin Ankara'dan gelen baskı nedeniyle Ditib cami derneklerinden kitleler halinde ayrılarak diğer derneklere yöneldiklerini belirtmişti.

Karakoyun, KNA'ya verdiği demeçte “Gerçi bizi kapı dışarı etmiyorlar ama Erdoğan taraftarlarının vatan haini suçlamaları ve sürekli saldırıları bizim ayrılmamızı zorunlu hale getiriyor” demişti.

Karakoyun, Almanya'da kendi camilerini kurma fikrinin daha başlangıç aşamasında olduğunu söyleyerek, bunun hayata geçirilmesinin cemaatin şu anki mali sıkıntıları nedeniyle zor olduğunu kaydetti. Karakoyun, eskiden bağışta bulunan pek çok kişinin Ankara'nın aldığı önlemler ve baskıdan korkarak geri çekildiğini söyledi.

Haber Ara