Dolar

32,6214

Euro

34,6917

Altın

2.525,37

Bist

9.524,59

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Irak'ta

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Irak'ta

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-07 20:02:13

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Irak'ta
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Irak'ın DAEŞ ile mücadelesinde uluslararası koalisyon güçleriyle koordinasyonun devam ettiğini belirterek, mevcut koalisyon dışında hiçbir koalisyondan hava saldırıları için talepte bulunmadıklarını söyledi.

Caferi ve Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Iraklı Bakan Caferi, Almanya'ya terörle mücadelesinde Irak'a verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, ülkesinde DAEŞ ile sahada savaşan Iraklılar dışında hiçbir yabancı gücün bulunmadığını savundu.

DAEŞ'e yönelik hava saldırıları için Rusya'ya talep götürüp götürmedikleri sorusu üzerine Caferi, ABD öncülüğündeki koalisyonla koordinasyonlarının devam ettiğini ve ülkeler arası çakışmaların yaşanmamasına dikkat ettikleri için mevcut koalisyon dışında hiçbir yeni koalisyondan talepte bulunmadıklarını belirtti.

Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığıyla ilgili soruyu cevaplayan Caferi, Türk askerlerinin Irak topraklarından çekilmesi için 48 saat süre verdiklerini anımsatarak, sürenin yarın biteceğini ve çekilmenin yaşanmaması halinde Irak'ın BMGK, uluslararası toplum ve diğer uluslararası örgütlere başvuracağını ve tüm seçenekleri değerlendireceğini dile getirdi.

Türkiye ile komşu ülke olarak en iyi ve güçlü bir ilişki geliştirmek istediklerinin altını çizen Caferi, "Ancak egemenliğin ihlali konusunda müsamaha göstermeyeceğiz. Iraklı güçlerle koordinasyon olmadan askeri güçlerin topraklarımızda bulunması hem içişlerimize karışmaktır hem askeri müdahale sayılır ve kabul edilemez. Türkiye'nin Irak'ın belirlediği süre içerisinde güçlerini çekmesi gerekiyor" dedi.

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ise Irak'ta toplumun tüm katmanları arasında ulusal uzlaşının gerçeklemesine önem verdiklerini ve herkesin siyasi sürece dahil edilmesinin gerektiğine işaret etti.

Irak ile Türkiye arasında Musul olayından dolayı yaşanan gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, bölgenin daha fazla gerilimi kaldıramayacağını ifade etti.

Steinmeier, Almanya'nın DAEŞ'ten geri alınan Sincar'da 5 seyyar hastane inşa etmek istediğini dile getirerek, ülkesinin önümüzdeki yıl Irak'a insani yardım için 70 milyon avro tahsis ettiğini söyledi.

Son dönemlerde Irak'tan Almanya'ya göç eden Iraklıların sayısının 90 bini bulduğunu anımsatan Steinmeier, ülkesinde bulunanların büyük bölümünün Irak'a geri dönmek istediğini aktardı.

Steinmeier, temaslarını sürdürdüğü Bağdat'ta başbakanı İbadi ve cumhurbaşkanı Fuad Masum ile de bir araya geldi.

Haber Ara