Dolar

32,5771

Euro

34,6870

Altın

2.524,25

Bist

9.524,59

Almanya'dan Julian Assange çağrısı

Almanya'da 130 politikacı, yazar ve sanatçı, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-06 19:49:47

Almanya'dan Julian Assange çağrısı

Federal Basın Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla duyurulan çağrıda, gazeteci Assange'ın sağlık durumu nedeniyle cezaevinden çıkarılması talep edildi.

Eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, eski Federal İçişleri Bakanı Gerhart Baum, gazeteci yazar Günter Wallraff ile Sol Parti Federal Meclis Üyesi Sevim Dağdelen'in katıldığı ortak basın toplantısında, Alman hükümetinin Assange'ın serbest bırakılması konusunda İngiltere hükümetiyle görüşmesi istendi.

Sigmar Gabriel, Assange'nin hukuki haklarının bulunduğunu ancak bunların tam olarak tanınmadığını dile getirdi.

KONU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Assange'ın serbest bırakılması için kurulan inisiyatife öncelik eden gazeteci yazar Wallraff ise konunun Assange'nin serbest bırakılmasının yanında basın özgürlüğü ve gazetecilerin serbestçe mesleklerini yapabilmeleri olduğunu vurguladı.

MEKTUP GÖNDERDİLER

Alman araştırmacı gazeteci Günter Wallraff, eski Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel ve Nobel Edebiyat Ödüllü Avusturyalı yazar Elfriede Jelinek gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 130'dan fazla kişi bir mektup yayınlayarak WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ABD'YE İADESİNE KARŞI ÇIKILIYOR

Mektupta 48 yaşındaki Assange'ın sağlık durumunun kritik olmasına rağmen, "tecritte tutulduğu ve strese neden olacak şekilde gözlemlendiği" belirtiliyor. Ayrıca Assange'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilmesi durumunda ortaya çıkacak tehdide dikkat çekiliyor. Bu durumda Assange'ın temel insan haklarından mahrum bırakılacağı belirtiliyor.

"ASSANGE PSİKOLOJİK İŞKENCE GÖRÜYOR"

Birleşmiş Milletler'in İşkence Özel Raportörü Nils Menzer, Assange ile görüşmesi sonrası Alman yayın organı Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada Assange'ın psikolojik işkence belirtileri gösterdiğini söylemişti. Menzer, Assange'ın kötü ve keyfi muameleye maruz kaldığını ve hayatının tehlikede olduğunu dile getirmişti.

JULIAN ASSANGE

2019 Nisan'da Wikileaks kurucusu Assange, 7 yıldır sığındığı Ekvator'un Londra Büyükelçiliğinden çıktı ve tutuklandı. Assange, 2019 Mayıs'ta çıkarıldığı mahkemede de kefaletle serbest kalma koşullarını çiğnediği gerekçesiyle 50 hafta hapis cezası aldı. ABD'nin Assange'ın iadesi için yaptığı başvuruyla başlayan yargı süreci, bu yıl da devam edecek.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1345520

Haber Ara