Dolar

32,3373

Euro

34,9656

Altın

2.325,93

Bist

9.103,08

Almanya'dan 'idam' mesajı: Türkiye için Avrupa hayal olur

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 'Türkiye'nin idam cezasını yeniden getirmesi halinde Avrupa hayalinin biteceğini 'söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-18 13:53:31

Almanya'dan 'idam' mesajı: Türkiye için Avrupa hayal olur

Ajansların haberine göre Gabriel, referandum sonucunun Türkiye'nin AB ve NATO ile olan ilişkilerini nasıl etkileyeceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Bild gazetesine konuşan Gabriel, Türkiye'de idamın yeniden getirilmesinin Avrupa hayalini sona erdireceğini belirtti. Alman Dışişleri Bakanı, referandum sonucunun AB ve NATO ile ilişkiler konusunda ne mesaj verdiği şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Erdoğan'ın asıl planının ne olduğunu bilmiyoruz. Türkiye'yi Avrupa ve Batı'dan daha da uzaklaştırmak mı istiyor? Yoksa çatışmacı ve kıyasıya yürütülen referandum sürecinde, Avrupa ve AB değerlerinin Türkiye'nin ekonomik, toplumsal ve politik açıdan gelişmesi için önemini anladı mı? Ben Türk meslektaşımla oldukça zorlu geçen son aylarda bile en azından irtibatta oldum. Kendisine her zaman şunu söyledim: Avrupa kapısını kapatmayın! Bizim görüşmeye ve birbirimizi partner olarak görmeye karşılıklı olarak ihtiyacımız var."

Almanya'nın soğukkanlı ve sakin olması gerektiğini kaydeden Gabriel, referandum sonucu bazı Alman siyasiler tarafından dile getirilen ilişkilerin kesilmesi yönündeki çağrılara karşı çıktı. Gabriel, "80'li yıllardaki askeri darbe döneminde bile Sovyetler Birliği'nin yanına itilmemesi için NATO'dan dışlamadığımız Türkiye, bizim büyük bir komşumuz olarak kalacak. Sadece bugünü değil, yarını da düşünmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanlığı, 16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'gerekirse idam için de bir referandum yaparız' açıklamasının ardından, böyle bir oylamanın Türkiye'nin Avrupa değerlerinden ve imzaladığı anlaşmalardan tamamen kopuşu anlamına geleceğini açıkladı.

Al Jazeera'nin aktardığına göre, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliğini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığını anımsatan Fransa Cumhurbaşkanlığı, idamın yeniden yasalaşmasının bu anlaşmaya aykırı olduğunun altını çizdi. François Hollande'ın ofisi, açıklamada referandum kararı ve sonuçlarının Türk halkına ait olduğunu, siyasi kuruluşların nasıl işleyeceğine halkın karar vereceğinin altını çizdi, planlanan köklü değişikliklerin Türk toplumunu ayrıştırdığını ifade ederek tarafları siyasi diyaloğa davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından Tarabya'da Huber Köşkü'nün önünde bekleyenlere hitap ettiği konuşmasında, 'gerekirse bir referandum da idam için yaparız' demişti.

Erdoğan, "Hemen bu konuyu Sayın Başbakan'la, Sayın Bahçeli ile de görüşeceğim. 'Meydanlarda hep bununla karşılaştım.' diyeceğim. Zaten Sayın Bahçeli 'Ben desteklerim.' dedi. Sayın Yıldırım aynı şekilde... Fakat Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Eğer gerçekten destekler de önüme gelirse, ben bunu onaylarım. Desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? Bir halk oylaması da onun için yaparız" diye konuşmuştu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara