Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

Almanya’dan Dündar-Gül tepkisi

Almanya Hükümeti, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verilen hapis cezası kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 05:34:55

Almanya’dan Dündar-Gül tepkisi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, MİT TIR'ları davasında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verilen hapis cezasıyla ilgili açıklama yaptı. Sözcü, "Turnusol testiydi, karar endişe verici" yorumunda bulundu.

ADeutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Her iki gazeteci hakkındaki dava; yargının bağımsızlığı, basın ve ifade özgürlüğünün olup olmadığını ölçen bir turnusol testidir. O nedenle verilen hükmü büyük bir endişeyle karşıladık” dedi.

Sözcü açıklamasında ayrıca “Federal Alman hükümeti, hukuk devleti ilkesi, basın ve ifade özgürlüğünü her zaman vurguyla savunmuştur. Bundan sonraki gelişmeyi büyük bir dikkatle izleyeceğiz. Dava sürecinin izlenmesinin ilk duruşmadan itibaren imkansız hale gelmesi derin üzüntü yaratmıştır” diye konuştu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi cuma günü Çağlayan Adliyesi'nde görülen duruşmada “devletin gizli kalması gereken bilgilerini temin edip yayımlamaktan” Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a 5 yıl 10 ay, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası vermişti.

Kararla ilgili dün ABD Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınladı. Bakanlık sözcüsü John Kirby'nin imzasıyla ABD'nin resmi US Embassy Turkey Twitter hesabından yayınlanan açıklamada “ABD'nin verilen mahkûmiyet kararından endişe duyduğu” belirtildi. Açıklamada Türk makamları “Demokratik, açık toplumların vazgeçilmez bir unsuru olan bağımsız ve serbest bir basını desteklemeye” davet edildi. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara