Dolar

32,3285

Euro

35,0907

Altın

2.295,89

Bist

9.036,63

Almanya'daki töre cinayeti davası beraatle sonuçlandı

Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin yargılanan 2 kişi serbest kaldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-30 20:05:43

Almanya'daki töre cinayeti davası beraatle sonuçlandı

AA'nın haberine göre Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan yargılanan 2 kardeşi, söz konusu suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı somut delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Alparslan Sürücü mazeret bildirerek katılmazken, diğer sanık Mutlu Sürücü ile avukatları hazır bulundu.

Duruşmaya çok sayıda yabancı basın mensubu da izleyici olarak katıldı.

Savunması sorulan sanık Mutlu Sürücü, mahkemede verdiği ifadelerini tekrar ettiğini söyledi.

Sanık Sürücü'nün avukatı Deniz Altaylı Yurtbaşı da, "Almanya'da yapılan yargılamada ve mahkemenizdeki yargılamada tanıklar dinlenmiş, deliller toplanmıştır. İddia edildiği gibi aile meclisinde alınan bir karar yoktur. Müvekkilim ne suçu işlemiştir, ne de suça yardım etmiştir. Beraatini talep ederiz." dedi.

Sanık Alparslan Sürücü'nün avukatı Eylem Kayabalı da müvekkilinin Almanya'da 2005 yılında işlenmiş olan cinayet suçuna iştirak etmediğini, Almanya'da yapılan yargılama sonucunda beraat ettiğini söyledi.

Suçu işleyen sanık Ayhan Sürücü'nün eyleminin bireysel kararı olduğunu ve bir aile meclisi kararı olmadığını belirttiğini aktaran Kayabalı, şöyle konuştu:

"Olaydan hemen sonra Alman polisi ailenin yaşadığı evine gidiyor ve olaydan haberinin olmadığı yönünde rapor düzenliyor. Almanya'da yerel mahkemenin kararının bozulma gerekçesi somut bir delile dayanmıyor. Bozma kararı tamamen siyasal ve sosyal etkiyle verilmiştir. 15 yıldır yapılan yapılan haberler ile aile üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılmıştır. Müvekkilim olay günü suç yerinde değildir. Müvekkilim kardeşinin suçu işlediği tarihten itibaren geçen süre içerisinde çekebileceği en büyük cezayı çekmiştir. Beraatine karar verilmesini istiyoruz."

Son sözü sorulan sanık Mutlu Sürücü ise önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, "Mahkemeden bağımsız, adil bir karar bekliyorum." dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, her ne kadar sanıklar Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında, kız kardeşleri Hatun Sürücü'nün kardeşleri Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesi eylemiyle ilgili "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan dava açılmışsa da, söz konusu suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı somut delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

DURUŞMA BİTİMİNDE AÇIKLAMA

Davanın bitmesinin ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Platform adına konuşan avukat Rukiye Leyla Süren, davada yargılanan her iki sanığın suç işlediklerine dair delil olmadığından bahisle beraatine karar verildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Başından beri söylediğimiz suçlu veya suçsuz tanımlaması yerine suçun işlendiği yerdeki tanıkların Türkiye'de dinlenmesi dosyanın gerçek anlamda tanıklarıyla delilleriyle irdelenmesiydi, maalesef bu gerçekleşmedi. Burada dinlenen tanıklar Alparslan Sürücü'nün eşi ve patronuydu. Ayhan Sürücü de katıldı, tanıklık yaptı ve yalnız başına buna karar verdiğini beyan etti. Dolayısıyla çıkan sonuç beraat oldu. Sonuç çok da sürpriz olmadı bizim için. Bizim davaya katılma talebimizi reddedildiği için bu davayı temyiz etme yetkimiz hukuken yok. Bizim amacımız ceza alsınlar veya almasınlar değil, bizim amacımız gerçek yargılama yapılmasıydı."

OLAY HAKKINDA

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005'te kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüştü. Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdikleri iddiasıyla ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, Ayhan Sürücü ise yargılama sonucunda 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

Berlin Savcılığı'nın itirazı üzerine Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararı bozulmuş, hukuki yazışmaların ardından iki kardeşin Türkiye'de yargılanmalarına karar verilmişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Mutlu ve Alpaslan Sürücü hakkında "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Haber Ara