Dolar

32,5369

Euro

34,8647

Altın

2.429,13

Bist

9.645,02

Almanya'daki terör örgütü NSU

Almanya'daki terör örgütü NSU

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 13:25:07

Almanya'daki terör örgütü NSU
Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürülmek, banka soygunları yapmak ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe'nin internet üzerinden NSU cinayetleri ile ilgili görüntü izlediği ileri sürüldü.

Bild gazetesinin haberine göre Zschaepe, NSU tarafından 2007 yılında Heilbronn'da öldürüldüğü iddia edilen polis memuru Michele Kiesewetter'e ilişkin 2008'in mayıs ayında Alman televizyonunda yayınlanan bir programın videosunu Youtube paylaşım sitesinde izledi.

O dönemde NSU terör örgütünün cinayeti işlediği yönünde bir ipucu bulunmadığı için Zschaepe'nin bu videoyu izlemesinin olayla ilgili bilgi sahibi olabileceğini gösterdiği savunuldu.

Haberde, Zschaepe'nin Zwickau kentinde NSU üyesi olmakla suçlanan diğer kişiler Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile kaldığı ve örgütün ortaya çıkmasının ardından kundaklanan evden internete girildiğine ilişkin bir liste bulunduğu ifade edildi. Listede "Liese 1111" kullanıcı adıyla Youtube sayfasında bir hesap yer aldığı kaydedildi.

Alman yetkililerin ABD'den bu hesabın incelenmesini istediği, bu incelemenin kısa bir süre önce tamamlandığı ve sonucun Almanya'ya gönderildiği ifade edildi. Buna göre, Zschaepe'ye ait olduğu belirtilen "Liese 1111" kullanıcı adıyla aşırı sağcı ve cinsellik içerikli toplam 784 video izlendiği tespit edildi.

İzlenilen videolar arasında Alman televizyonunda yayınlanan "Aktenzeichen XY" adlı programda polis memuru Kiesewetter cinayetiyle ilgili haberin de bulunduğu, bunun yanı sıra Böhnhardt ve Mundlos'un gerçekleştirdiği sanılan banka soygunlarıyla ilgili yayınların da seyredildiği belirtildi.

Federal Kriminal Dairesi'nin bilgileri değerlendirdikten sonra Zschaepe'nin yargılandığı Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'ne sunacağı kaydedildi.

NSU üyeleri 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor. Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe'nin, en son kiraladıkları evi delilleri yok etmek amacıyla kundakladığı iddia ediliyor. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan dört kişi yargılanıyor.

Haber Ara