Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Almanya'daki terör örgütü NSU davası

Almanya'daki terör örgütü NSU davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 18:26:30

Almanya'daki terör örgütü NSU davası
Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının tutuklu sanığı Ralf Wohlleben'in de mahkemede konuşacağı iddia edildi.

Spiegel dergisinin haberine göre, 2013'ün Mayıs ayından beri devam eden davada şimdiye kadar suskunluğunu koruyan Wohlleben de ifade vermeye hazırlanıyor.

Haberde, Wohlleben'in avukatı Nicole Schneiders'in ise müvekkilinin mahkemede ifade verip vermeyeceğine ilişkin sorulara, bu konuda yorum yapmayacağı yanıtını verdiği belirtildi.

Davada baş sanık olarak yargılanan Zschaepe'nin de mahkemede ilk kez ifade vereceği ileri sürülmüştü. Zschaepe'nin avukatı Mathias Grasel'in dün kapsamlı bir açıklama okuması planlanıyordu. Ancak dünkü duruşma, reddihakim ve Zschaepe'nin üç avukatının davadan çekilme talepleri nedeniyle 17 Kasım Salı gününe ertelendi.

NSU terör örgütüne yardım ve yataklıktan yargılanan Wohlleben, örgüt üyelerinin cinayetlerde kullandığı "Ceska" marka silahı temin etmekle suçlanıyor.

- NSU Araştırma Komisyonu'nun kurulma kararı oy birliği ile alındı

Öte yandan Almanya Federal Meclisi, NSU cinayetlerini araştırmak için ikinci kez bir araştırma komisyonu kurma kararı aldı. Karar tüm partilerin katılımıyla oy birliğiyle verildi. Yeni komisyonun hedefi, daha önceki araştırma komisyonunun devamı olarak NSU terör örgütüyle ilgili açık kalan soruları aydınlatmak olarak belirlendi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zschaepe'nin mahkemede ifade vereceği haberlerine ilişkin, "Nihayet Zschaepe yıllar sonra mahkemede konuşmayı kabul etti. Zschaepe, olayların hem tanığı hem sanığı. Bundan dolayı ifadeleriyle NSU cinayetlerinin arka planını bize açıklayabilir" dedi.

NSU terör örgütüyle ilgili birçok sorunun yanıtsız kaldığını belirten Mutlu, "Elebaşları kimdi? Sadece üç kişi miydiler? Dışarda, ortalıkta gezen başka teröristler var mı? Bunların hepsini öğrenmeyi ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mutlu, Zschaepe'nin konuşacağından umutlu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

*Konuştuğunda birçok şeyi öğrenmiş olacağız. Özellikle istihbaratın ve güvenlik güçlerinin durumunu öğreneceğiz. Bilindiği gibi NSU katilleri her ne hikmetse yakalanmadan az önce kaçmayı başarmışlar. Bunlara bilgi veren mi oldu? Nasıl bir tesadüf ki yakalanmaktan kurtulmuşlar? Belki Zschaepe'nin ifadesiyle bu konular aydınlatılacak."

Federal Meclis'te araştırma komisyonun yeniden kurulması için çok mücadele ettiklerini ve seçmenlere bu yönde vaatte bulunduğunu da ifade eden Mutlu, bunun gerçekleşmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Mutlu, cinayetlerin aydınlatılmasının takipçisi olacağını belirterek "Bunu, cinayete kurban giden insanlara ve ailelerine borçluyuz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cinayetlerin aydınlatılması için elinden geleni yapacağı sözünü verdiğini hatırlatan Mutlu ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapmadığını savundu.

NSU terör örgütünün 2011 yılının Kasım ayında ortaya çıkmasının ardından Almanya Federal Meclisi, 2012 yılının Ocak ayında tüm partilerin ortak kararıyla NSU Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, yaklaşık 16 ay yaptığı çalışmayla bin 357 sayfalık rapor hazırlamıştı.

Diğer taraftan 2013 yılının Mayıs ayından beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile Wohlleben'in de aralarında bulunduğu örgüte yardım ve yataklık yapan dört kişi yargılanıyor. Örgütün diğer üyeleri Böhnhardt ve Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara