Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Almanya'daki terör örgütü NSU davası

Almanya'daki terör örgütü NSU davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-02 20:20:24

Almanya'daki terör örgütü NSU davası
Almanya'nın Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen ve 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek ile bombalı saldırılar yapmakla suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında müdahil olan bir kişinin gerçekte var olmadığı öne sürüldü.

Davada, Köln kentinde 2004 yılında Türklerin yoğun olarak yaşadığı Keupstrasse adlı caddede gerçekleşen çivili bomba saldırısında mağdur olan Meral K. adlı kişinin avukatlığını yapan Ralph Willms, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, şu anki bilgilerine göre "müvekkilinin gerçekte var olmadığını" söyledi.

Willms, bu konuda davada müdahil olan başka bir kişi tarafından aldatıldığını ifade ederek, Meral K.'yı kendisine öneren kişiye komisyon ödediğini de kabul etti.

Söz konusu şahsın kendisine Meral K.'nın fotoğrafını gösterdiğini anlatan Willms, ancak kadının hasta olduğu ve Türkiye'de kaldığı bilgisini de verdiğini kaydetti.

Derginin haberine göre Meral K.'nın davada müdahil olarak yer alması için Willms 2013 yılında Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'ne 9 Haziran 2004 tarihli bir doktor raporu sundu.

Ancak başka bir avukatın aynı raporu davada müdahil olan başka bir kişi için de mahkemeye gönderdiği, sadece Willms'in mahkemeye sunduğu raporda diğer mağdurun yerine Meral K.'nın isminin yer aldığı kaydedildi. Mahkemenin ise bu iki rapordaki içeriğin, tarihin ve imzanın aynı olduğunu fark etmediğine işaret edildi.

Willms'in mahkemeye gönderdiği yazıda ayrıca müvekkilinin Köln polisince ifadesinin alındığından söz ettiği, ancak böyle bir ifadenin de bulunmadığı belirtildi.

Meral K.'nın birkaç kez davada tanık olarak dinlenmesi için çağrılmasına rağmen mahkemeye gitmemesi üzerine Mahkeme Heyetinin Başkanı Manfred Gözl, Willms'i sert bir şekilde uyarmıştı.

Bu bulguların ardından Willms'in mahkemeye davadan çekilmek istediğini bildirdiği ve kendisine Meral K.'yı müvekkil olarak öneren kişi hakkında Köln Savcılığı'nda suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi.

Köln kentinde 9 Haziran 2004 tarihinde NSU üyelerince gerçekleştirildiği sanılan çivili bomba saldırısında 22 kişi yaralanmıştı.

Davada örgütün işlediği öne sürülen cinayetlerden ve gerçekleştirdiği bombalı saldırılardan etkilenen çoğu Türk 70'in üzerinde mağdur müdahil olarak yer alıyor.

NSU üyeleri 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk, 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar gerçekleştirmek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor. Örgütün diğer üyeleri Böhnhardt ve Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygunu gerçekleştirdikten sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Haber Ara