Dolar

32,4250

Euro

34,4372

Altın

2.487,40

Bist

9.679,80

Almanya'da sınav sorularında Gülen'e övgü!

Almanya'da 13 yaşındaki 8. sınıf öğrencilerine sınav adı altında uygulanan ideolojik propaganda deşifre oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-08 13:07:44

Almanya'da sınav sorularında Gülen'e övgü!

TIMETURK | HABER MEREZİ

Yeni Akit'ten Faruk Arslan'ın haberine göre
 Alman devlet okullarında geçtiğimiz Nisan ayında, 16 Nisan referandumunun gerçekleşeceği haftada yapılan Almanca sınavında, içeriği bir haber olan uzun paragrafa yer veriliyor.

Metinde, Türk Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Almanya'daki FETÖ'cülerin tespitine ilişkin çalışmalarının Alman Federal Savcılığının hedefinde olduğuna değiniliyor.

Sınav sorusuna konu olan haber metninde, “Fedaral Savcılık, casusluk şüphesiyle Türk gizli istihbaratı MİT'in karşısında. MİT ile ilgili şüphe, Gülen Hareketi'nin* Almanya'daki sözde taraftarlarını açığa çıkarıyor olmasını kapsıyor. Anayasayı Koruma Federal Dairesi konunun peşinde. (...) Ankara, Temmuz 2016'daki başarısız darbeden Gülen Hareketi'ni sorumlu tutuyor. Görünüşe göre MİT destek almak umuduyla, Alman Haber Alma Hizmeti (BND) Başkanı Bruno Karl'a Şubat ayında 300 kişilik liste vermişti. Resmi güvenlik makamları ise listedeki isimleri bu konuda uyardı” ifadeleri yer alıyor.

Metindeki “Gülen Hareketi” ifadesinin, sınav kağıdının alt kısmında ayrıntısı veriliyor. O açıklamada şu sözler yer alıyor:

Gülen Hareketi: Fethullah Gülen (75) bir ruhani lider ve Gülen Hareketinin kurucusudu. Beklentisi modern İslam, okumuş ve özgür ruhlardır. Gülen Hareketi birçok okul kurdu. Savunduğu düşünce; ‘Camii yerine, okul yapmayı tercih ederim.' Erdoğan, Gülen'i bir tehdit olarak görüyor ve yaz ayında yapılan darbenin nedeni olduğunu düşünüyor. Gülen zaten 1999'da ABD'ye kaçmıştı.”

Terörist Gülen için methiyeler dizilmesinin ardından öğrencilere söz konusu haber metninden 6 soru yöneltiliyor. “Haberin ana fikrinin altını çiz”, “Tırnak içindeki sözlü anlatım biçimlerini tırnak içinden kurtar”, “Problem veya konu hakkındaki bilgileri tarafsız olarak irdelerken bir önsöz yaz” “Kendi söylemini ana hattı ile hazırla”, “Sunduğun delilleri tekrarlamadan, savunularını ve çözüm önerilerini özetle” gibi sorular arasında bir de şu dikkat çekici soru yer alıyor:

“Senin konu hakkındaki düşüncen, duruşun nedir? Düşünceni açıklayacak bir söyleşi planı yap. Düşünceni destekleyen veriler topla ve düşüncene karşı olabilecek karşı görüşü destekleyen verileri de düşün. Düşüncenin çıkış noktasını düşün ve açıklamanı bunun üzerine oluştur.”

Sınav sorusu olarak 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ'nün darbedeki rolü gibi siyasi bir konuda öğrencilerinin düşünce ve duruşunun sorulması 13 yaşındaki öğrenciden ziyade ailesinin görüşünün alınmak istenmesi olarak yorumlandı.

Haber Ara