Dolar

32,3842

Euro

35,0000

Altın

2.322,28

Bist

9.079,97

Almanya'da seçimler

Seçim sonuçları, CDU'da şaşkınlık ve SPD'de hayal kırıklığı yaratırken, Yeşiller, FDP ve AfD'de sevinç yaşanıyor

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-25 00:59:04

Almanya'da seçimler
" Almanya'da genel seçim sonuçları Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinde şaşkınlık ve Sosyal Demokrat Partide hayal kırıklığı yaşatırken, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, Yeşiller ve Hür Demokrat Partide (FDP) sevinç hakim.

Hristiyan Demokrat Avrupa Birliği Komiseri Günther Oettinger, Alman basınına yaptığı açıklamada, seçimlerde CDU/CSU'nun ağır bir darbe aldığını belirterek, "SPD ile kıyasladığımızda seçimleri kazandık, ancak toplamda seçmen bize bir ders verdi." dedi.

Buna rağmen CDU/CSU'nun hükümet kuracağını ifade eden Oettinger, "AfD'nin aldığı yüzde 13'lük oydan korkmamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

CDU Milletvekili Michael Grosse-Brömer de, 2013'te aldıkları oy oranını bu seçimlerde yeniden alamayacaklarını bildiklerini ifade ederek, "Ancak daha iyi bir sonucu umut ediyorduk." dedi.

Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Joachim Herrmann da, seçim sonuçlarının kendilerinde şaşkınlık yarattığını belirterek, ancak CDU/CSU olmadan hükümet kurulmayacağına işaret etti.

- Yeni hükümet Aralık ortasına kadar kurulur

Başbakan Angela Merkel, katıldığı bir televizyon programında, yeni hükümetin Aralık ortalarına kadar kurulabileceğini söyledi.

Matematiksel olarak hükümeti kurmak için CDU/CSU-FDP-Yeşiller veya CDU/CSU-SPD ile iki ihtimal bulunduğuna işaret eden Merkel, SPD Genel Başkanı Martin Schulz'un koalisyon kurmak için görüşmeye hazır olmadığını ilettiğini kaydetti.

Merkel, azınlık hükümeti kurulmasına ise karşı çıktı.

SPD'li Çalışma Bakanı Andrea Nahles, partisinin aldığı seçim mağlubiyetinin ardından yeni bir başlangıç yapmaları gerektiğini belirterek, "Bu büyük bir yenilgi. Bunu kabul etmemiz lazım. İçerik ve yapısal olarak yeni bir başlangıca ihtiyacımız var." dedi.

Nahles, CDU/CSU ile yeniden bir koalisyon hükümeti kurmayı düşünmek için bir sebebin bulunmadığını ifade etti.

SPD Genel Başkanı Martin Schulz da, aşırı sağcı popülist AfD partisinin seçimden güçlü bir şekilde çıkmasından Merkel'i sorumlu tutarak, "Bayan Merkel rezil bir seçim kampanyası yaptı." ifadelerini kullandı.

İlk kez Federal Meclis'e giren AfD'nin Eşbaşkanı Jörg Meuthen, mecliste yapıcı ve sert bir muhalefet yapacaklarını söyledi.

Partinin diğer Eşbaşkanı Frauke Petry de, bu sonuçla 2021'de yapılacak seçimlerde hükümet değişikliğini hazırlayacaklarını belirterek, partisinin meclise girmesinden dolayı büyük mutluluk yaşadığını ifade etti.

Yeşiller Partisinin seçimlerdeki liste başı adayı Katrin Göring-Eckardt da, seçimlerde elde ettikleri başarıdan sonra özgüvenle koalisyon görüşmelerine gireceklerini belirterek, "Kolay bir partner olmayacağız." ifadesini kullandı.

Olası CDU/CSU-FDP-Yeşiller koalisyonu için zor görüşmelerin yaşanacağını belirten Göring-Eckardt, koalisyon için iklimin korunması gibi şartları öne sürdü.

FDP Genel Başkanı Christian Lindner de, partisinin yeniden meclise girmesini büyük bir başarı olarak niteleyerek, "Bundan sonra mecliste yeniden liberallerin meclis grubu var, çünkü insanlar geri dönüşe olanak sağladılar." dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara