Dolar

32,5741

Euro

34,7584

Altın

2.501,48

Bist

9.693,46

Almanya'da 'Naziler' Meclis'te! Peki şimdi ne olacak?

Almanya seçimlerinde Neo-Nazi parti Almanya için Alternatif (AfD) parlamentoya girmeyi başardı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-25 09:14:08

Almanya'da 'Naziler' Meclis'te! Peki şimdi ne olacak?

TIMEUTRK | HABER MERKEZİ

Almanya'da gerçekleştirilen seçimlerde Merkel oy kaybetse de iktidar olma şansını yine elde etti. Fakat sçeimin sürprizi Nazilerdi. Neo-Nazi parti Almanya için Alternatif (AfD) parlamentoya girmeyi başardı. Yüzde 12,6 oya ulaşan ve üçüncü sırayı alan AfD, ülkede II. Dünya Savaşı'ndan bu yana parlamentoya giren ilk Nazi partisi oldu. AfD'ye oy veren seçmenlerin yüzde 35'i ilk kez sandığa gitti. Veriler bu oran ülkede ilk kez oy kullanan genç nüfusun 'ırkçı' saiklerle oy verdiği görüşlerini besliyor...

HİTLER'İN MALİYE BAKANI'NIN TORUNU KUTLAMALARA KATILDI

Hitler'in maliye bakanı Lutz von Krosigk'in torunu olan Beatrix von Storch da AfD'de yer aldığını ve kutlamalara katıldı.

_97997403_af198f59-75c8-4ba1-b176-2a829454325c

MERKEL'İN EN KÖTÜ ZAFERİ

Almanya'daki seçimlerde Angela Merkel'in partisi yüzde 33 oy alırken yüzde 9 kayıp yaşadı.  Oyları yüzde 20'ye kadar düşen Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) de sandıkta ağır darbe yedi. SPD'nin bir önceki seçime göre oyları yüzde 5 düştü.

40663189_303

JAMEİKA'YA YEŞİL IŞIK

Zafer konuşmasında kendilerine hükümeti kurma görevi verildiğini belirten Merkel, koalisyon kurmak için Jameika formülü denilen formüle yeşil ışık yaktı. İki partinin kapısını birden çalmak zorunda.

Jameika (Jamaika) koalisyonu nedir?

Üç siyasi partinin renklerinin, siyah, sarı ve yeşil olması nedeniyle Jamaika bayrağının renklerine atıfta bulunularak bu koalisyon seçeneğine "Jamaika koalisyonu" adı veriliyor.

JAMEİKA KOALİSYONU KİMLERDEN OLUŞABİLİR?

Jamaika koalisyonu için ilk aday, bir önceki seçimde yüzde 4,8 ile baraja takılan Hür Demokrat Pati (FDP). FDP, dün yüzde 10,7'ye ulaşarak sandıktan dördüncü parti çıkmayı başardı.

Yüzde 9,2 alan Sol Parti ile yüzde 8,9 oy alan Yeşiller, diğer koalisyon alternatifleri.

SPD başbakan adayı ve Genel Başkanı Martin Schulz:

_97994443_eb3e9196-c175-4c51-941f-c621c9384ffa

YABANCI BASIN NASIL GÖRDÜ?

İngiliz gazeteleri, bugünkü manşetlerini Almanya'nın seçimine ayırdı. The Guardian, 'Merkel'in dördüncü dönemi aşırı sağın yükselişiyle bozuldu' başlığını kullanırken, koalisyon görüşmelerinin haftalar alabileceğini yazıyor. Berlin'den izlenimlerini yazan Kate Connolly, aşırı sağın Nazi döneminden beri en güçlü noktasına geldiğini belirtiyor. Connolly, AfD'ye oy verenlerin yüzde 35'inin ilk defa oy kullanan insanlar olduğuna dikkat çekti. Haberde, merkez partilerin AfD'nin yükselişini engellemek için sandığa katılımı artırma çağrıları yaptığı ve bu çağrılar sonucunda katılım oranının bir önceki seçime göre yüzde 5 artarak yüzde 77'ye ulaştığı ancak bunun AfD'yi engelleyemediği aktarıldı.

Sağ popülist AfD'nin liste başı adayı Alice Weidel:

OVpaMD5qULDxB5Tprm0q

FT: Kaybeden sosyal demokratlar

Financial Times gazetesi ise, Almanya parlamentosuna Avrupa karşıtı ırkçı AfD'nin girmesinin Avrupa Birliği'nin geleceğini de etkileyebileceğini yazıyor. Gazete, 1970'lerde Almanya'nın en büyük iki partisinin oyların yüzde 90'ına hükmederken bugün bu oranın yüzde 53'e gerilediğine vurgu yaptı. FT muhabiri Stefan Wagstly, Angela Merkel'i çok zorlu bir koalisyon mesaisinin beklediğini, görüşmelerin çok uzun sürebileceğini dile getiriyor. Ancak Wagstly'ye göre koalisyon kuramayıp tekrardan seçime gitmenin sorumluluğunu kimse almak istemeyecek.

The Times: Gölgelendi!

The Times gazetesi ise 'Merkel'in zaferi aşırı sağın yükselişiyle gölgelendi' manşetiyle çıktı. Ülkede 5 milyondan fazla kişinin diğer siyasetçilerin AfD'ye oy vermeyin çağrısını dinlemediğini yazan Times muhabiri David Charter, AfD'nin Angela Merkel döneminde ülkeye gelen göçmenleri kullanarak oyunu artırdığını belirtti.

 

Haber Ara