Dolar

32,5497

Euro

34,8218

Altın

2.427,87

Bist

9.645,02

Almanya'da mahkeme IŞİD şüphelisinin ailesinin Suriye'den geri getirilmesini istedi

Almanya'da mahkeme, Dışişleri Bakanlığının bir IŞİD şüphelisinin Suriye'de bulunan Alman vatandaşı eş ve çocuklarını geri getirmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme sözcüsü bunun Alman hükümetine karşı verilen ilk karar olduğunu belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-12 10:16:01

Almanya'da mahkeme IŞİD şüphelisinin ailesinin Suriye'den geri getirilmesini istedi

Sözcü, Alman diplomatların Suriye'nin kuzeyinde Kürtler tarafından kontrol edilen bir bölgede bulunan eşi ve üç çocuğunun geri getirilmesi talebine cevap vermemesinin ardından IŞİD şüphelisi Alman Dışişleri Bakanlığı aleyhine dava açtığını belirtti.

Almanya da diğer batı ülkeleri gibi IŞİD benzeri gruplara katılmak için Orta Doğu'ya giden vatandaşları ile ilgili ne yapacakları konusunda ikilem yaşıyor.

Hakkında henüz bir karar verilmemiş olan şüpheli 2014 yılında eşi ve şu anda 7 ve 8 yaşlarında olan iki kızıyla birlikte Suriye'ye gitmiş. Aile iki yıl önce Suriye'de iken bir çocuk daha yapmış.

Alman hükümeti ilk başta sadece çocukları geri getirmek istemiş fakat aileyi gözaltında tutan PYD, annelerinin de çocuklarla birlikte geri dönmesi gerektiğini söylemiş.

Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü kararın değerlendirildiğini ve itiraz edebileceklerini açıkladı.

"BİNDEN FAZLA ALMAN IRAK ve SURİYE'YE GİTTİ"

Alman istihbarat birimlerine göre binden fazla Alman vatandaşı Suriye ve Irak'ın bir zamanlar IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerine savaşmak için gitti.

Bunların yaklaşık üçte birinin geri döndüğüne üçte birinin ise öldüğüne inanılırken son üçte birlik kısmın halen Irak ve Suriye'de olduğu tahmin ediliyor.

PYD bölgesinde ise aralarında yabancıların da bulunduğu binlerce IŞİD'li ve aileleri tutsak edilmiş durumda.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın bölgedeki vatandaşlarının daha fazlasını geri alarak yargılamasını istiyor.

Almanya, konsolosluğa erişimi olan bölgedeki savaşçıları geri alacağını ve prensipte tüm IŞİD için savaştığından şüphelenilenler de dahil olmak üzere Alman vatandaşlarının tamamının geri dönmeye hakkı olduğunu açıkladı.

Fakat nisan ayında hükümet IŞİD gibi gruplar için savaşan ve çifte vatandaşlığı olanların Alman vatandaşlığını iptal edilebilmesine izin veren bir yasa tasarısını onayladı.

 

Haber Ara